Hogeschool Leiden

Update Samen vallen voorbij

21 december 2023 - Valongevallen zijn in Nederland de grootste oorzaak van letsel bij thuiswonende ouderen. Een val heeft vaak grote gevolgen voor het uitvoeren van activiteiten, de zelfredzaamheid en het welbevinden van ouderen.

Gemeentes in Nederland hebben het voornemen om regionaal een ketenaanpak valpreventie op te zetten. Binnen deze ketenaanpak werken zorg- en welzijnsprofessionals  samen aan bewustwording bij ouderen en laagdrempelige toegang tot valpreventie programma’s en het beweegaanbod in de wijk. Er is besloten dat de twee financiële stromen samenbracht moeten worden. De gemeentes hebben geld gekregen van de overheid (GALA/SPUK gelden) om de ouderen met een laag en midden risico om te vallen te bedienen en de zorgverzekeraar de ouderen met een hoog risico. Veel is nog onduidelijk.

Het project Samen Vallen Voorbij heeft vast een voorsprong genomen op de implementatie van deze ketenaanpak. In de sterk vergrijzende dorpen Hazerswoude-Rijndijk en Koudekerk aan den Rijn is het werkteam, bestaande uit zorg- en welzijnsprofessionals begin 2023 gestart met een verkenning. In het tweede deel van 2023 is de keten gestart voor mensen met een laag tot midden risico en vanaf januari 2024 gaat de hele keten in werking. Opbrengsten van het project tot nu toe zijn in ieder geval een intensieve samenwerking tussen zorg en welzijn, een deel van de ouderen heeft een valrisicotest, een deel van de ouderen individueel, via de krant/een folder of in groepen geïnformeerd over het belang van valpreventie en is het programma In Balans light twee keer aan in totaal aan 25 ouderen gegeven. Ook zijn partijen in stelling gebracht om zowel lokaal als regionaal aan de slag te gaan met valpreventie (brede doorwerking). De in Hazerswoude-Rijndijk/ Koudekerk aan den Rijn ontwikkelde kennis en werkwijzen wordt actief en zoveel mogelijk direct gedeeld met andere wijken en met de regio’s om de regionale implementatie te ondersteunen. Begin 2024 wordt een Infographic opgeleverd met de geleerde lessen voor de lokale implementatie van valpreventie.

Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Arlette Hesselink, [email protected] of Djim Kromhout, [email protected]