Hogeschool Leiden

Onderzoeksproject Com-In-Actie

26 maart 2024 - Het lectoraat Eigen Regie bij Fysiotherapie en Beweegzorg heeft samen met de Hanze Hogeschool en Hogeschool Utrecht een onderzoeksproject Com-In-Actie uitgevoerd om fysiotherapeuten te ondersteunen.

Het doel is fysiotherapeuten te ondersteunen om mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden beter te kunnen herkennen, beter met hen te kunnen communiceren en hoe ze hun praktijk zo in kunnen richten dat deze mensen hun weg beter kunnen vinden.

Tijdens het project zijn meerdere tools ontwikkeld zoals: een spiekbriefje (tips hoe je mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden beter kunt herkennen en tips over communicatiestrategieën), filmpjes, een app en een tafelblad voor het eerste consult, met o.a. tekeningen, de drie goede vragen, het fysiotherapeutisch methodisch handelen en samen beslissen. Ook hebben we een post hbo-training ontwikkeld die gegeven wordt op Hogeschool Leiden door Hanneke Ritzema en Tim Frijters.

Ook hebben we alle Hogescholen met een fysiotherapieopleiding bezocht om onze geleerde lessen te delen, is kennis en zijn tools ingebracht in onze bachelor en masteropleiding Fysiotherapie. Vorige week hebben Hanneke Ritzema en Arlette Hesselink een interactieve masterclass bezocht voor fysiotherapie collega’s.

Informatie en materialen zijn te vinden op deze site: Com-in-Actie | Hanze
En het KNGF heeft een site gelanceerd met informatie over Com-In-Actie aangevuld met andere relevante websites, filmpjes en informatie: Begrijpelijk communiceren