Hogeschool Leiden

Lectoraat verzorgde twee workshops op CARN conferentie

2 november 2023 - Op 26, 27 en 28 oktober vond de CARN (Collaborative Action Research Network) conferentie plaats in Manchester.

Petra Siemonsma en Arlette Hesselink hebben tijdens de conferentie twee workshops gegeven. Eén van de workshops ging over ‘Experts in action research’ en de andere over ‘Participation, more is always better?’. Beiden werden zeer positief ontvangen door de deelnemers.

Impressie

Daarnaast hebben zij interessante presentaties bijgewoond, workshops gevolgd en mensen ontmoet en gesproken. Een mooi voorbeeld van nieuwe kennis die is opgedaan, is de waarde van wrijving en onenigheid tijdens actieonderzoek. Dit voelt vaak ongemakkelijk maar kan juist mooie inzichten opleveren.

Bijvoorbeeld een gemeente of directie die wil dat een bepaalde interventie op een bepaalde manier wordt uitgevoerd terwijl de onderzoekers juist proberen uit te vinden wat mensen zelf willen.

Keynotespeaker en actieonderzoek hotshot Tina Cook benadrukte nog maar eens dat ontregeling, rommeligheid en onzekerheid onderzoekers vaak afschrikt, maar dat het echt hoort bij actieonderzoek. Ook gaf ze ons mee dat het hebben van plezier binnen het actieonderzoek essentieel is.

Dit, en nog meer, zijn mooie geleerde lessen voor onszelf en het lectoraat. Lessen die we meenemen naar de master FWB en onze trainingen aan collega's over actieonderzoek.