Hogeschool Leiden

Hoe richt je een gezonde en aantrekkelijke wijk in? Bijeenkomst in Leiden Zuidwest.

30 november 2023 - Studenten en onderzoekers van Hogeschool Leiden hebben samen met Incluzio een bijeenkomst genaamd 'Dromenlab' in Leiden Zuidwest georganiseerd. Tekst: Leendert Guijt

De bijeenkomst vond 22 november plaats bij de Prinses Beatrix Speeltuinvereniging. Het doel van deze bijeenkomst was om samen met inwoners en betrokken professionals uit zorg en welzijn na te denken over kansen voor een gezond en inclusief Leiden Zuidwest.

Hogeschool Leiden

De bijeenkomst startte met een korte presentatie van het lectoraat over de resultaten tot nu toe. Vanaf mei 2023 zijn onderzoekers van het lectoraat Eigen Regie bij Fysiotherapie en Beweegzorg (ERFB) en het Lectoraat Sociale Innovatie (SI) een verkenning aan het uitvoeren naar een gezonde en inclusieve wijk. Samen met studenten Fysiotherapie zijn vragenlijsten afgenomen, is informatie verzameld en zijn gesprekken gevoerd met inwoners en diverse professionals, zoals de huisarts, buurtsportcoach, wijkconsulent van woningbouwvereniging de Sleutels en de wijkagent. 

Hogeschool Leiden

Na de introductie zijn we aan de hand van verschillende werkvormen op zoek gegaan naar kansen voor een gezonde en aantrekkelijke wijk. Er waren meerdere tafels waar inwoners en professionals aan de hand van thema’s samen konden nadenken over hoe de wijk gezonder en aantrekkelijker zou kunnen worden. Zo hebben we nagedacht over hoe het bestaande aanbod toegankelijker gemaakt kan worden, wat jij zou veranderen als je de burgemeester bent, welke technologie ingezet kan worden door inwoners en hebben we samen meerdere ideale beweeggroepen ontworpen.

Hogeschool Leiden

Aan het einde van de bijeenkomst was er gelegenheid om met elkaar na te kletsen onder het genot van een hapje en een drankje. Het was een geslaagde middag met veel nieuwe inzichten en handvatten om de wijk met elkaar nog mooier te maken!