Reyer Ploeg

Reyer Ploeg | Docent bij Opleiding Docent Muziek

Reyer werkt bij de hogeschool als docent methodiek en onderzoeksbegeleider van de opleiding Docent Muziek en als onderzoeker bij het lectoraat Muziek in Onderwijs. Daarnaast is hij ook op andere manieren bezig met muziek: als voorzitter van Stichting Mens en Muziek, dirigent van het Haarlems Studentenkoor en mede-eigenaar van cultuurzaal Jansstraat33 in Haarlem.

Het verhaal van Reyer

Reyer groeide op in een omgeving die niet bijzonder muzikaal was. Als kind van een jaar of negen, zette hij stiekem klassieke platen op als zijn ouders niet thuis waren. De Vier Jaargetijden van Vivaldi bijvoorbeeld, om voor het denkbeeldige orkest te dirigeren. Later luisterde hij met zijn broer naar de top 40. De plek waar hij livemuziek hoorde, was de kerk. Zijn docent van de zesde klas van de basisschool speelde elektrische gitaar. Dat bracht Reyer op het idee om een gitaar en gitaarlessen voor zijn verjaardag te vragen.

Op zijn zeventiende werd hij gevraagd voor de begeleiding van een koor. Daar hoorde hij voor het eerst van heel dichtbij meerstemmige zang. Die muziek overrompelde hem. Niet lang daarna zong hij zelf in een kamerkoor als tenor en in een oratoriumkoor als bas. Ondanks al zijn passie voor muziek koos hij na de middelbare school toch voor een opleiding bouwkunde aan de HTS Arnhem. Na het afstuderen kwam hij in aanraking met de Vrije Pedagogische Academie in Zeist. En niet zozeer omdat hij plotseling onderwijzer wilde worden, maar omdat de cultuur en sfeer op die school hem raakten, besloot hij daar verder te studeren. In de jaren die volgden studeerde hij nog compositie, schoolmuziek en koordirectie. 

Na een periode als klassendocent op een vrijeschool, werd hij voltijds muziekdocent in het voortgezet onderwijs van de vrijeschool in Haarlem. Daarna volgde de stap naar de opleiding Docent Muziek in Leiden.

Muziek hoort bij het mensenleven. Kinderen hebben recht op muziek. Daarom zou muziek deel uit moeten maken van de opvoeding van ieder kind. Omdat muziek hen helpt zichzelf te worden.

Reyer Ploeg

Overzicht docententeam | Inhoud hbo muziekopleiding Leiden | Veelgestelde vragen