Hogeschool Leiden

Over

Thema

Goede kansen op arbeidsmarkt voor tevreden alumni Hogeschool Leiden

12 april 2022 - Recent afgestudeerden van Hogeschool Leiden zijn bovengemiddeld tevreden over hun studiekeuze. Ze vinden sneller een baan dan de gemiddelde Nederlandse hbo-alumnus en hun kansen op een vast dienstverband zijn nog groter dan voorheen.

In de jaarlijkse HBO-Monitor geven recent afgestudeerden van Nederlandse hogescholen hun mening over de aansluiting van hun studie op de arbeidsmarkt. In deze editie komen studenten aan het woord die in het studiejaar 2019 - 2020 hun diploma hebben gehaald. Dat was het jaar waarin de coronapandemie begon. De respons was landelijk 37%. Voor Hogeschool Leiden was dat 44%. Vergeleken met de zeer goede resultaten van vorig jaar doet Hogeschool Leiden het dit jaar even goed: ondanks enkele kleine schommelingen zijn er geen significante veranderingen ten opzichte van vorig jaar.

Succes op de arbeidsmarkt

Alumni van Hogeschool Leiden hebben een bovengemiddeld goede start op de arbeidsmarkt, zo blijkt uit de HBO-Monitor. Binnen drie maanden na afstuderen heeft 94% van onze afgestudeerden werk, wat beter is dan het landelijk gemiddelde (91%). Het aantal alumni dat anderhalf jaar na afstuderen een vast dienstverband heeft, is bovendien gestegen ten opzichte van vorig jaar: in 2020 had 55% van hen een vast dienstverband, in 2021 is dat 64%.

De werkloosheid onder alumni van Hogeschool Leiden is evenals vorig jaar met 2,1% zeer laag. 74% van onze alumni is (zeer) tevreden over hun baan na afstuderen, een vergelijkbaar goede score met vorig jaar (73%). Ruim vier op de vijf studenten (82%) is tevreden met de aansluiting tussen de opleiding en de functie. Twee derde (67%) vindt dat de opleiding een goede basis geeft om te starten op de arbeidsmarkt. Beide scores zijn vergelijkbaar met de landelijke score en de score van vorig jaar. 

Tevreden over studiekeuze

Recent afgestudeerden van onze hogeschool zijn dus ook bovengemiddeld tevreden over hun studiekeuze: 78% van hen geeft aan dat zij, als ze hun opleidingskeuze opnieuw mochten maken, weer voor dezelfde opleiding aan Hogeschool Leiden zouden kiezen. Dit is vergelijkbaar met vorig jaar (79%) en beter dan het landelijk gemiddelde (75%). Ook zou 77% van de studenten de opleiding aanraden aan familie/vrienden, wat vergelijkbaar is met vorig jaar en met het landelijk gemiddelde.

Factsheet HBO-Monitor 2021

Benieuwd naar alle cijfers voor Hogeschool Leiden? In de factsheet HBO-Monitor 2021 ( pdf, 96 KB ) lees je alle uitkomsten.

Factsheet HBO Monitor 2021