Gala van Wetenschap en Samenleving 2022

Over

Thema

NFI en Hogeschool Leiden slaan handen ineen om studenten van de nieuwe master Digital Forensics op te leiden

14 februari 2023 - Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en Hogeschool Leiden tekenden eerder vandaag een overeenkomst om de samenwerking rond haar forensische opleidingen te intensiveren én om de forensische onderzoekspraktijk te versterken.

Digitale ontwikkelingen, maar ook de ontwikkelingen op het gebied van forensisch onderzoek gaan razendsnel. Dat maakt dat digitaal forensisch onderzoekers constant in beweging moeten blijven en zich moeten blijven ontwikkelen. “Digitale forensische opsporing is een van de thema’s waar we als hogeschool het verschil mee willen maken. Door de banden met het NFI nauwer aan te halen kunnen we onze gezamenlijke maatschappelijke impact op dit terrein verder vergroten”, aldus Angelien Sanderman, Voorzitter College van Bestuur Hogeschool Leiden.

Hogeschool Leiden

“De samenwerking met HS Leiden is een uitgelezen kans,” vult directeur Wetenschap en Technologie Annemieke de Vries van het NFI aan. “In een innovatieve omgeving zoals de onze heb je kruisbestuiving tussen de praktijk en de wetenschap nodig. Bij het doen van onderzoek in strafzaken stuit je soms op een probleem, de wetenschap kan die problemen helpen oplossen. Aan de andere kant worden in de wetenschap ontwikkelingen gedaan die je ook op ideeën kunnen brengen voor tools of methoden voor forensisch onderzoek. En we zijn als NFI altijd op zoek naar nieuwe, talentvolle onderzoekers die ons daarbij verder kunnen helpen.”

Ennetcom, Encrochat, Sky ECC en Exclu. Het zijn voorbeelden van versleutelde communicatiediensten die gebruikt worden door criminelen. Iedere vorm van criminaliteit heeft tegenwoordig een digitale component. Er is steeds meer vraag naar digitaal forensisch onderzoekers. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en Hogeschool Leiden (HS Leiden) tekenen een overeenkomst om de samenwerking rond haar forensische opleidingen te intensiveren én om de forensische onderzoekspraktijk te versterken. “Dit is een nieuwe weg die het NFI inslaat in samenwerking met universiteiten en hogescholen. De ervaring van NFI-ers  geeft studenten een goed beeld van het werk in de praktijk. De kennis en creativiteit van studenten stimuleren op hun beurt innovaties bij het NFI,” zegt Hans Henseler, werkzaam bij het NFI en lector Digital Forensics & E-Discovery van Hogeschool Leiden. 

Onderzoekers van het NFI zullen onder andere gaan lesgeven bij de nieuwe tweejarige deeltijd masteropleiding (MSc) Digital Forensics van HS Leiden, die in september 2023 start. Op Hogeschool Leiden leren masterstudenten om te werken met Artificial Intelligence, bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden (plug-ins) voor de digitale forensische zoekmachine Hansken. Daarmee kunnen opsporingsdiensten grote hoeveelheden digitale data organiseren, analyseren en snel doorzoeken. Ook leren de studenten de nieuwste tools en technieken toe te passen om bijvoorbeeld cryptotelefoons uit te kunnen lezen. “Als opleider zien wij het als onze taak om (aankomend) professionals toe te rusten met de nieuwste praktijk-skills zodat ze inzetbaar blijven in een continu veranderende arbeidsmarkt. Wij zijn verheugd dat we de toonaangevende kennis van het NFI op het gebied van digitaal forensisch onderzoek zo kunnen integreren in ons onderwijsprogramma”, zegt Eric Veldkamp, Directeur faculteit Science & Technology.

Studenten helpen met experimenten

De studenten helpen op hun beurt het NFI met onderzoek. Zo ontwikkelen de studenten nieuwe software of tools voor Hansken. Of ze helpen met het uitvoeren van experimenten om smartphones en apps forensisch te onderzoeken. Het NFI heeft in 2022 samen met Europese partners een internationaal forensisch kennisplatform ontwikkeld waarop te vinden is waar in smartphones opsporingsdiensten relevante sporen kunnen vinden, hoe ze zijn ontstaan én wat ze betekenen. “Om het platform up to date te houden, moeten we veel experimenten uitvoeren. De studenten kunnen ons daar goed bij helpen,” aldus Henseler. “Recent organiseerden we een hackathon met de hogeschool met als doel om nieuwe innovaties voor Hansken te ontwikkelen. De studenten waren echt een innovatieve motor.” De samenwerking met de Hogeschool helpt de opsporing ook in de huidige krappe arbeidsmarkt voor ICT personeel, denkt Henseler. “Dit is natuurlijk een uitgelezen kans om studenten te laten zien hoe leuk het is om in de digitale opsporing te werken.”

Ontwikkelingen razendsnel

Digitale ontwikkelingen, maar ook de ontwikkelingen op het gebied van forensisch onderzoek gaan razendsnel. Dat maakt dat digitaal forensisch onderzoekers constant in beweging moeten blijven en zich moeten blijven ontwikkelen. “Digitale forensische opsporing is een van de thema’s waar we als hogeschool het verschil mee willen maken. Door de banden met het NFI nauwer aan te halen kunnen we onze gezamenlijke maatschappelijke impact op dit terrein verder vergroten”, aldus Angelien Sanderman, Voorzitter College van Bestuur Hogeschool Leiden. “De samenwerking met HS Leiden is een uitgelezen kans,” zegt directeur Wetenschap en Technologie Annemieke de Vries van het NFI. “Veranderingen in het forensisch vakgebied gaan razendsnel. In een innovatieve omgeving zoals de onze heb je kruisbestuiving tussen de praktijk en de wetenschap nodig. Bij het doen van onderzoek in strafzaken stuit je soms op een probleem, de wetenschap kan die problemen helpen oplossen. Aan de andere kant worden in de wetenschap ontwikkelingen gedaan die je ook op ideeën kunnen brengen voor tools of methoden voor forensisch onderzoek. En we zijn als NFI altijd op zoek naar nieuwe, talentvolle onderzoekers die ons daarbij verder kunnen helpen.” Henseler vult aan: “Tijdens een college werken groepjes studenten aan oplossingen. Niet alles is meteen toepasbaar, maar er zitten vaak verrassend goede ideeën bij.”

Meer informatie over Master Digital Forensics

Eerder sloot het NFI al een overeenkomst met de Hogeschool, zodat bachelor studenten Forensisch ICT van de hogeschool kunnen werken met het digitale analyseplatform Hansken. De nieuwe deeltijd master Digital Forensics is bedoeld voor hoogopgeleide forensisch ICT’ers die zich verder willen ontwikkelen tot digitaal forensisch expert. Om in september 2023 te kunnen starten met de opleiding moeten de deelnemers in het bezit zijn van een diploma van de bacheloropleiding Informatica met opleidingsvariant Forensisch ICT. Met de toevoeging van de nieuwe masteropleiding biedt Hogeschool Leiden een doorlopend onderwijsaanbod op het gebied van digitaal forensisch onderzoek met de voltijds en duale bacheloropleiding Forensisch ICT. Bekijk de pagina Master Digital Forensics