Hogeschool Leiden

Over

Thema

Symposium: Check je DNA - van diagnostiek tot thuistest

Het lectoraat Genome-based Health van Hogeschool Leiden organiseert op dinsdag 25 april, wereld DNA-dag, het symposium: Check je DNA – Van diagnostiek tot thuistest.

Wereldwijd is 25 april: DNA-dag, de dag dat de structuur van DNA werd gepubliceerd. DNA bevat erfelijke informatie. Het bepaalt wie we zijn en welke eigenschappen we hebben. Veranderingen in het DNA kunnen ziekten veroorzaken. Met DNA-testen kunnen we de variaties in iedere persoon bepalen. De variaties verschillen per persoon, waardoor ze bruikbaar zijn voor verschillende doelen: identificatie en opsporing, verwantschapsonderzoek en onderzoek naar erfelijke ziekten en eigenschappen.

Afbeelding van een DNA-test

Afbeelding: National Human Genome Research Institute

Genetische testen spelen een steeds grotere rol in de gezondheidszorg. Daarnaast kan iedereen via het internet een genetische thuistest bestellen. Het is spannend om te zien of die bepaalde eigenschappen goed voorspellen. Maar wat als je niet bent voorbereid op een tegenvallende uitslag? Is het nog steeds leuk als de test wijst op een sterk verhoogd risico op een ernstige ziekte? Wil je dat wel weten? Kan je die uitslag wel vertrouwen? Wat zijn de verschillen tussen genetische thuistesten en testen in het ziekenhuis?

In het RAAK-Publiek project 'Check de test' wordt onder andere onderzoek gedaan naar de kwaliteit en betrouwbaarheid van deze DNA-testen. Tijdens het symposium: Check je DNA - van diagnostiek tot thuistest delen artsen, wetenschappers en docenten hun kennis over DNA, erfelijkheid en de zin en onzin van genetische zelftesten.

Programma

Tijd Onderdeel 
12.00 - 13.00 Inloop met lunch - posterpresentaties project Check de test en informatiemarkt
13.00 - 13.05 Welkom door voorzitter Karin van der Tuin, arts-onderzoeker LUMC
13.05 - 13.20

Karin van der Tuin - Inleiding met resultaten aanmeldingsenquête

13.20 - 13.35 Johan den Dunnen, hoogleraar Medische Genoomtechnologie LUMC - DNA en gezondheid – verleden, heden en toekomst
13.35 - 14.00 Marloes Brouns-van Engelen, Erfocentrum en Marc van Mil, UMC Utrecht: DNA-testen? Wil je het allemaal wel weten? Voorlichting voor publiek en zorgprofessionals
14.00 - 14.15 Marieke van Dooren, Klinisch Geneticus Erasmus MC: DNA-diagnostiek en genetische zelftesten-ervaringen uit de kliniek
14.15 - 14.30 Peter Taschner, lector Genome-based Health : Check de test - Hoe betrouwbaar zijn genetische zelftesten?
14.30 - 14.55

Paneldiscussie met de sprekers aan de hand van vragen uit het publiek en stellingen

14.55 - 15.00 Afsluiting door Karin van der Tuin

Bekijk het overzicht met sprekers

Aanmelden

Meld je aan en laat je meenemen in de ontwikkeling van de technologie achter genetische testen en de kennis over de invloed van DNA op onze gezondheid.

Klik hier en meld je aan voor het symposium: Check je DNA – van diagnostiek tot thuistest

QR-code symposium Check je DNA

Vragen en meer informatie

Livestream

Het symposium wordt ook live gestreamd op 25 april vanaf 13.00 uur via onderstaande link.

Bekijk de livestream van het symposium

 

Vragen? Neem contact op met Rosanne Noteborn via [email protected].