Lectoraat Verpleegkundig Leiderschap | Hogeschool Leiden

Verpleegkundigen enthousiast over vernieuwende onderwijsvorm

22 december 2022 - Studenten van de minor Verpleegkundig Leiderschap hebben de uitkomsten van de Pressure Cooker gepresenteerd.

De Pressure Cooker is een denktank onder druk. Deze vernieuwende onderwijsvorm is voor het eerst ingezet en werd enthousiast ontvangen door de verpleegkundigen van het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp.

Innovaties om medicatieverspilling tegen te gaan

Zes weken lang hebben de studenten in teamverband gewerkt aan innovaties om medicatieverspilling tegen te gaan en om het bewustzijn van de verpleegkundigen op de afdeling te vergroten. Onder leiding van verpleegkundedocenten Lu Wang en Marcelle Rittershaus hebben de studenten gebruik gemaakt van verschillende werkvormen. Ook zijn alle relevante protocollen en literatuur bestudeerd. Om het probleem goed in kaart te brengen en ideeën op te doen namen de studenten contact op met een farmaceutische bedrijf, een afvalwerkingsbedrijf, de apotheek en andere innovators.

Studenten van de minor Verpleegkundig Leiderschap presenteren de uitkomsten van de Pressure Cooker.

Een doorzichtige afvalton voor medicatie is door de studenten gedoopt tot “John de Ton”. Hierdoor is direct zichtbaar hoeveel medicatie er wordt weggegooid. Een andere innovatie is een afsluitbaar bakje aan de Computer On Wheels (COW) waar halve tabletten in weggegooid kunnen worden tijdens het medicijnen delen. Deze verdwijnen nu vaak in een gewone afvalbak. 

“De innovaties waren goed doordacht en direct toepasbaar in de praktijk.”

Omdat de studenten erachter kwamen dat alle medicatie die van de afdeling terug naar de apotheek gaat wordt weggegooid introduceerden zij de MedSafe. Speciaal voor medicatie die niet gebruikt is maar wel opnieuw gebruikt mag worden wanneer deze terug wordt gestuurd naar de apotheek. De studenten stelden ook voor om medicatieafval direct te scheiden in de medicijnkamer. Met een papierbak voor de doosjes en aparte bakken voor de medicatiestrippen, de pillen en het chemisch afval. 

Studenten van de minor Verpleegkundig Leiderschap presenteren de uitkomsten van de Pressure Cooker.

De opdracht kwam vanuit Crista van der Zwet en Luka Punte. Beide zijn werkzaam als verpleegkundigen op een MDL-afdeling. Door alle enthousiasme ligt er al een probleem voor de volgende groep studenten klaar. Zij mogen zich vanaf februari 2023 gaan buigen over duurzaamheid. 

Meer weten?

Lees meer over de minor Verpleegkundig Leiderschap.