Hogeschool Leiden

Pabo (Leraar basisonderwijs)

Alle informatie vanuit het Mediacentrum voor de Pabo (Leraar basisonderwijs, voltijd en deeltijd en ACPA).

Lijsten

Aanbevolen websites: lijst met websites die voor jouw opleiding relevant zijn.

Aanwinsten

De afgelopen maanden zijn er weer nieuwe titels toegevoegd aan de collectie voor de Lerarenopleiding basisonderwijs (Pabo). Dit zijn onder andere de boeken die in 2016 bekroond zijn met een Gouden Griffel, een Zilveren Griffel of met de Gouden Penseel. Verder zijn er een aantal titels toegevoegd die in de speciale dyslexieletters gedrukt zijn. Nieuwsgierig naar alle titels? Bekijk de lijst met  aanwinsten van juni tot en met september 2016 ( pdf, 78 KB ).

Tijdschriften

Deze lijst ( pdf, 64 KB ) bevat titels van onderwijstijdschriften die in gedrukte vorm in het Mediacentrum aanwezig zijn. Sommige tijdschriften zijn alleen online beschikbaar. In de catalogus vind je per titel meer informatie.

Instructies

Het Mediacentrum verzorgt lessen informatievaardigheden om studenten wegwijs te maken in het aanbod aan (digitale) informatie. Voor de diverse onderdelen zijn documenten gemaakt die je als geheugensteuntje kunt raadplegen: 

Dit pdf-document ( pdf, 593 KB ) is de handleiding bij de vaardigheidstraining  Pabo-1: zoeken naar bronnen voor het schrijven van een artikel. Hoe zoek je in de  catalogus van het Mediacentrum? Hoe zoek je in het  Onderwijstijdschriftenplein naar artikelen in Onderwijsvakbladen?

Dit pdf-document ( pdf, 325 KB ) is de handleiding bij de vaardigheidstraining  Pabo-1: zoeken naar bronnen voor het schrijven van een artikel. Hoe zoek je krantenartikelen in databank  LexisNexis? En hoe zoek je in  scholar.google naar wetenschappelijke bronnen?

Dit pdf-document ( pdf, 26 KB ), opgesteld voor  PABO-2, maar interessant voor iedereen, bevat allerlei tips voor gericht zoeken naar informatie, met name in databanken.

Pabo-1, november 2016, vaardigheidstraining: om bronnen te zoeken in het Mediacentrum heb je misschien nog wat hulp nodig; Je kunt gebruik maken van  deze vragen ( docx, 23 KB ).  ( docx, 23 KB )