Hogeschool Leiden

Stand van zaken promotieonderzoek "Bovenste Luchtweginfecties"

15 april 2024 - Eefje Belt doet met het Amsterdam UMC onderzoek naar het effect van twee eHealth Applicaties voor ouders.

Dit zijn: een fasegerichte zelfmanagement koortsapp en een online beslistool voor natuurlijke (zelfzorg) middelen voor ongecompliceerde bovenste luchtweginfecties. 

In het onderzoek wordt gekeken naar de potentie van deze apps voor het verlagen van de frequentie van huisartsbezoek, het verminderen van antibioticagebruik en het behouden van de diversiteit van het microbioom van kinderen met acute, ongecompliceerde bovenste luchtweginfecties.

Survey

Uit een survey in 2022-2023 onder 414 stakeholders (waaronder huisartsen, verpleegkundig specialisten, physician assistants, apothekers en ouders), bleek dat de meerderheid van zowel ouders als professionals enthousiast is over de apps en deel van hen een afname van huisartsbezoek en antibioticagebruik verwacht bij gebruik ervan. In2023 is een bruikbaarheidsstudie van de koortsapp uitgevoerd onder 20 ouders, in de vorm van een ‘home assignment’ met online vragenlijst en zijn de apps op basis van de uitkomsten hiervan aangepast.

METC goedkeuring

Ondertussen werd een onderzoeksprotocol voor een randomized controlled trial (RCT), waarin we de effectiviteit van de apps willen gaan testen in de huisartsenzorg, goedgekeurd door de medisch ethische toetsingscommissie (METC). De RCT houdt in dat ouders die die een kind hebben met koorts en bovenste luchtwegklachten, wordt gevraagd om mee te doen aan een onderzoek. Indien zij dit willen, worden zij gebeld door een onderzoeksassistent van Hogeschool Leiden. Als zij voldoen aan de inclusiecriteria zullen zij 10 dagen lang (mogelijk) een van de twee apps gebruiken, vullen zij verschillende online vragenlijsten in en nemen zij twee ontlastingsmonsters af bij hun kind. Deze worden bij hen thuis door ons opgehaald en naar het AMC gebracht voor analyse van het microbioom.

Pilotstudie

In november 2023 werd gestart met een pilotstudie, waarin het onderzoeksprotocol werd getest op uitvoerbaarheid.. Na aanpassingen van het studieprotocol zijn we inmiddels gestart met de daadwerkelijke trial. Hiervoor zijn wij nog op zoek naar huisartspraktijken waarvan de doktersassistentes kunnen helpen bij het werven van ouders en naar ouders die mee willen doen aan het onderzoek De RCT zal lopen van eind oktober 2023 tot eind april 2024.

Interesse om bij te dragen?

Mocht je bij een huisartspraktijk werken of iemand kennen die hier werkt (of zelf een kind hebben met een acute, ongecompliceerde bovenste luchtweginfectie) en interesse hebben om bij te dragen aan dit onderzoek, neem dan contact op met Eefje Belt-van Zoen via [email protected]