Hogeschool Leiden

Smaken verschillen - Detectie van stoffen op een artificiële tong

  • Met een artificiële tong kunnen smaakstoffen in vloeistoffen gedetecteerd worden. Deze benadering met een unieke tong-op-een-chip technologie ontwikkeld door Wageningen Universiteit en Research noemen we receptomics. Hierbij worden smaakreceptoren van de mens in gemodificeerde menselijke cellen tot expressie gebracht. De technologie is veelbelovend en verkent nu al diverse toepassingen in de voedings- en gezondheidssector. 

Op dit moment kunnen niet alleen bittere stoffen in koffie, bier, thee, groentes en paddenstoelen worden gemeten, maar ook farmacologisch actieve stoffen en hormonen in plantextracten en bloedserum. Meer toepassingen komen in beeld als de tong-op-een-chip verder kan worden verbeterd. Achtergrondsignalen uit monsters en van gastheercellen op de chip beperken nu de functionaliteit. 

Deze aanvraag richt zich op uitbreiding van het potentieel van de tong-op-een-chip technologie voor diverse toepassingen door de activatie van receptoren directer te meten. We willen nieuwe sensoreiwitten ontwikkelen om achtergrondsignalen van gastheercellen te voorkomen en de meetmethode aan te passen, waardoor de achtergrondsignalen uit monsters niet meer gedetecteerd worden. Hiermee kan het repertoire aan receptoren op de tong-op-een-chip worden uitgebreid. 
Met een KIEM- subsidie heeft het lectoraat Genome-based Health (GBH) van het Leiden Centre for Applied Biosciences (LCAB) samen met Wageningen Plant Research (WPR) constructen voor nieuwe receptoren en sensoreiwitten ontwikkeld en getest. 

Naast het uitvoeren van dit project is de KIEM-subsidie aangewend om een consortium te vormen, waarmee een gezamenlijk projectvoorstel voor de verdere ontwikkeling van de tong-op-een-chip technologie kan worden opgesteld. 

Hogeschool Leiden

Technieken

  • Bioluminescentie 
  • Celkweek 
  • BRET/ FRET 
  • Kloneren 
  • Moleculaire biologische technieken 
  • Transfectie 

Projectinformatie

Type project 

KIEM-hbo 

Looptijd 

1-02-2020 t/m 1-6-2022 

Status 

afgerond 

Onderzoeksgroep(en) 

Genome-based Health, Foodlab Leiden, Bio-informatica 

Projectleiding 

Peter Taschner (GBH), Angelic van der Aar (Foodlab)

Docentonderzoekers 

Angelic van der Aar (BM), Laurie Mans (BM), Boet van Riel (BM), Celine van der Valk (BM) 

Analist(en) 

Marian Bolk 

Student(en) 

2 studenten BM 4e jaars 

Partner(s) 

Hevex Groep, WUR, FG Restaurants