Verpleegkunde studenten oefenen

Opleiding tot Verpleegkundige

Als verpleegkundige met een hbo-opleiding ben jij de spil in de zorg aan patiënten. Je hebt contact met andere zorgverleners zoals artsen, fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers, en natuurlijk met de patiënt en diens familie. Het beroep stelt behoorlijk hoge eisen aan je, zoals een dienstverlenende instelling, zelfstandigheid, stabiliteit, flexibiliteit en sociale vaardigheden. Bij Hogeschool Leiden kun je de Opleiding tot Verpleegkundige volgen in een voltijd- of een duale variant.

Breed opgeleid

Bij Verpleegkunde wordt je breed opgeleid en doe je tijdens je studie veel kennis en ervaring op. Na je studie oefen je een verantwoordelijke functie uit. Afhankelijk van de door jou gekozen richting krijg je met veel verschillende patiënten in verschillende situaties te maken; een patiënt met een psychose, met een verslaving of een verstandelijke handicap.

Toekomstmogelijkheden Verpleegkundige

Wie het diploma heeft van een Opleiding tot Verpleegkundige op hbo-niveau, voldoet aan de EU-richtlijnen om in de Europese Unie als verpleegkundige te kunnen werken. Door de vergrijzing zijn er in de nabije toekomst veel verpleegkundigen nodig in de ouderenzorg. Je kunt terecht op veel plaatsen in de gezondheidszorg.

Beroepsrollen: denken en doen

Als hbo'er kun je problemen en situaties analyseren, oplossingen bedenken en die (laten) uitvoeren. Je werkt met mensen die zich veelal in een zorgelijke situatie bevinden en daar heb je oog voor. De mens staat altijd centraal en is het uitgangspunt van jouw zorg. De hbo-verpleegkundige is een denker én een doener. Nadenken, analyseren, evalueren, maar ook zelf aanpakken als de situatie daar om vraagt. De veelzijdigheid van het beroep komt terug in de vijf verpleegkundige beroepsrollen.

Ontwikkelingen in zorg en maatschappij

Nederland vergrijst, dat betekent dat er in de nabije toekomst veel verpleegkundigen nodig zijn in de ouderenzorg. In het opleidingsprogramma en op de werkplek neemt de zorg voor de ouder wordende mens een belangrijke plaats in. De verpleegkundige van de toekomst krijgt te maken met zogenaamde zorgketens en met patiënten met een groter zelfmanagement. Tijdens de opleiding wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed.