Opleiding tot verpleegkundige

FastSwitch hbo-v: programma voor switchers met hbo- of wo-achtergrond

Overweeg je een overstap naar het verpleegkundige beroep en heb je een hbo- of wo-achtergrond? Dan is het FastSwitch hbo-v programma iets voor jou! Met dit programma kun je in drie jaar je Bachelor of Science behalen bij de opleiding tot Verpleegkundige van Hogeschool Leiden. Vanaf de start combineer je leren met werken, waardoor je kennis en ervaring vanuit de opleiding direct kunt toepassen in je werk als verpleegkundige. We gaan graag met je in gesprek over jouw verwachtingen van deze carrièreswitch en kunnen je ondersteunen bij het vinden van een betaalde leerwerkplek bij een werkgever in jouw regio.

Voordat je aan de FastSwitch fase van de opleiding begint, moet je solliciteren bij een zorginstelling. Elke zorginstelling kent een eigen beleid. In het volgende overzicht van zorginstellingen kun je zien bij welke instellingen onze studenten in het studiejaar 2023-2024 studeren. Download het overzicht van instellingen.

Opleidingsvarianten

De Opleiding tot Verpleegkundige wordt ook aangeboden in de volgende varianten:

Toelatingseisen, aanmeldprocedure en kosten

Wil je starten met de FastSwitch hbo-v? Bekijk de informatie over de toelatingseisen, aanmeldprocedure en kosten. 

Levenlanglerenkrediet

Als je het FastSwitch programma volgt heb je geen recht op studiefinanciering. Het kan wel zijn dat je in aanmerking komt om geld te lenen via het Levenlanglerenkrediet. Kijk op DUO.nl voor de voorwaarden van het levenlanglerenkrediet.

Wat levert het FastSwitch programma je op?

Je bent hoogopgeleid, werkzaam in een andere professie en op zoek naar een nieuwe uitdaging met een baan als hbo-verpleegkundige in het vooruitzicht. De zorgsector is op zoek naar mensen zoals jij. De vraag naar hbo-verpleegkundigen neemt de komende jaren sterk toe en biedt jou voldoende toekomstperspectief in de verpleegkundige zorgverlening.

Wat ga je doen als hbo-verpleegkundige?

Als hbo-verpleegkundige vervul je een veelzijdige, betekenisvolle rol. Zo verleen je zorg op alle facetten van iemands leven. Doordat patiënten en cliënten steeds vaker een combinatie aan zorgvragen hebben, kom je geregeld voor interessante uitdagingen te staan. Hiernaast ben je de spin in het web van het organiseren en afstemmen van zorg. Niet alleen in de uitvoering van directe zorg, maar ook binnen je team. Bijvoorbeeld in het leiden van veranderingen en verbeteren van de samenwerking. Switchen naar het verpleegkundige beroep kan een nieuw perspectief op jouw mogelijkheden en werkgeluk bieden. Je persoonlijke identiteit verandert, omdat je veel nieuwe kennis opdoet en vaardigheden leert. Na afronding van dit 3-jarig FastSwitch programma:

  • Ontvang je een erkend hbo-v diploma met BIG-registratie
  • Kun je in élk verpleegkundig werkveld solliciteren
  • Kun je voor vele vervolgspecialisaties kiezen

Wat vraagt switchen van jou?

  • Afgeronde hbo- of wo-opleiding
  • Intrinsieke motivatie
  • Lerende en reflecterende houding
  • Realistisch beeld van studeren in deeltijd naast een baan en privéleven
  • Realistisch beeld van het vak verpleegkunde
  • Sociale ondersteuning en omgeving

Programma

Als FastSwitcher heb je al een carrière achter de rug en de nodige ervaring opgedaan als het gaat om een kritische en onderzoekende houding. Tijdens het FastSwitch hbo-v programma leer je dit toe te passen in jouw rol als verpleegkundige. Je leert jezelf ook ontwikkelen in verpleegkundig leiderschap, gezondheidsbevordering en als samenwerkingspartner en organisator. Daarnaast leer je zorgvragen in kaart brengen, analyseren, oorzakelijk redeneren middels het verpleegkundig proces en dit te vertalen naar activiteiten voor jouzelf en jouw zorgvrager.  

Match & Go

Het FastSwitch programma hbo-v bestaat uit twee fases: Match & Go. In de ‘Match-fase’ ga je je profileren en oriënteren binnen verschillende werkvelden van de zorg. Vervolgens solliciteer je bij een werkgever op een beschikbare vacature. Vanuit Hogeschool Leiden kunnen we je ondersteunen bij het vinden van een betaalde leerwerkplek bij een werkgever in jouw regio. Als je samen met je werkgever tot een definitieve match komt, start de ‘Go-fase’ waarin je een leerroute van maximaal drie jaar volgt.

Werkplekcheck

Bij aanmelding voor de opleiding wordt getoetst of de werkplek voldoet. Afhankelijk van de werkplek kan worden bepaald of de werkplek voor de gehele opleidingsduur of een deel van de duur voldoet. Je wordt hier tijdig over geïnformeerd. Criteria waar de werkplek onder andere aan dient te voldoen:

  • Uitdagende leersituaties met een toenemende mate van complexiteit van zorg en een cliëntenpopulatie die vraagt om een toenemende mate van kennis, inzicht en vaardigheden; 
  • De aanwezigheid van hbo-opgeleide verpleegkundige rolmodellen, die vanuit hun ervaring en genoten opleiding de student oplossingsgericht coacht, begeleidt en aanzet tot kritische reflectie op wat hij/zij al weet, kan en weet waar leervragen liggen; 
  • Een leerklimaat van openheid, betrokkenheid en waarin de student optimaal gestimuleerd en gefaciliteerd wordt in zijn/haar leerproces. 

Inhoud programma

Het FastSwitch programma is opgebouwd uit praktijkgerichte modules die je combineert met het werken bij een zorginstelling (minimaal 20 uur per week). Je start direct met werken en leren, waardoor je al snel inzetbaar bent op laagcomplexe verpleegkundige zorg. Op de lesdagen krijg je onderwijs dat aansluit bij de inhoud van de modules. Denk aan werkcolleges, online activiteiten, trainingen en begeleidingsgesprekken. Naast individuele opdrachten werk je ook samen met andere studenten aan opdrachten. Zo profiteer je optimaal van elkaars kennis en ervaring!

Meer weten? Bekijk het leerplanschema van het FastSwitch hbo-v ( pdf, 25 KB ). Heb je vragen of wil jij je aanmelden? Neem contact op met Claudia Hoogenboom, coördinator FastSwitch programma hbo-v. 

Opleidingsduur en studiebelasting

Het FastSwitch hbo-v programma duurt 3 jaar. De studiebelasting van het complete opleidingsprogramma is 180 studiepunten (European Credit, afgekort EC), verdeeld over drie fases van ieder 60 EC. Hierbij staat 1 EC voor een studiebelasting van 28 uur.

Iedere module bestaat uit 5 EC. Je kunt rekenen op een totale studiebelasting van 36-40 uur per week. Dit omvat alle activiteiten ten bate van je studie: voorbereiding, lessen, schrijven van opdrachten en ontwikkelen van competenties in de praktijk tijdens werk. Je hebt één keer per week een vaste lesdag. Tijdens de verplichte voorlichtingsbijeenkomst hoor je wat deze lesdag gaat zijn. Zodra je alle onderdelen van het opleidingsprogramma succesvol hebt afgerond, ontvang je het getuigschrift Bachelor of Science.

Inschrijven en toelating | Onderwijs- en examenregeling