Hogeschool Leiden

Vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen

Iedereen is welkom, maar niet elk gedrag wordt getolereerd

Hogeschool Leiden wil al haar studenten en medewerkers een veilige werk- en studieomgeving bieden. Toch kan er wel eens een situatie ontstaan waarbij je je niet prettig voelt. Weet dan dat je terecht kunt bij ons, de vertrouwenspersonen. 

Wij zijn er voor je in geval van:

  • ongewenste omgangsvormen, zowel tussen medewerkers of studenten onderling, alsmede tussen medewerkers en studenten;
  • ongewenste omgangsvormen op het werk, binnen de opleiding en tijdens een stageperiode; 
  • ongewenste omgangsvormen die face-to-face gebeuren, maar ook ongewenste omgangsvormen die online of via de sociale media plaatsvinden;
  • wanneer het jouzelf overkomt, maar óók wanneer je ziet dat een ander ermee te maken heeft.

Het gaat er niet om hoe het gedrag bedoeld is, maar om hoe het beleefd wordt

Ongewenste omgangsvormen zijn onder andere:

  • Agressie/geweld
  • Discriminatie
  • (Seksuele) intimidatie
  • Pesten/stalken

Wat ongewenst gedrag precies is, valt niet eenduidig aan te geven. Wat voor de ene persoon een geintje is, kan voor de ander flink over de grens gaan. Het gaat er dus om hoe jíj het beleeft. Elk van de hierboven genoemde ongewenste situaties kan gevolgen hebben voor jouw gezondheid; zowel psychisch als fysiek. Aarzel daarom niet en kom bij ons langs.

Wij beseffen dat je soms een drempel over moet om je verhaal te vertellen. Twijfel niet, niets is gek, neem contact op met een van ons en vertel je verhaal. Soms betreft het niet jouzelf, maar ben je geraakt door iets wat een ander overkomt. Je weet dan wellicht niet goed wat je in die situatie kunt doen. Ook dan geldt: kom langs en bespreek het met een van ons.

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Je kunt je verhaal bij ons kwijt. Wij luisteren en helpen je om de situatie te verhelderen. Vaak helpt dat al. Als je meer wilt, kunnen wij samen met jou verkennen welke vervolgstappen er zijn. Het kan zijn dat je in gesprek wilt met degene die ongewenst gedrag vertoont. Wij kunnen je helpen om het gesprek voor te bereiden. 

Meerdere gesprekken zijn mogelijk. Vaak is dat juist prettig, ook om de gespreksstof tussendoor te laten bezinken. De gesprekken kunnen plaatsvinden op een van de locaties van de school, maar ook buiten het zicht van de hogeschool, op een externe locatie.

Daarbij geldt altijd dat:

  • Jij de regie hebt. Jij bepaalt dus wat er gebeurt;
  • Wij achter jou staan;
  • De gevoerde gesprekken vertrouwelijk zijn.

Wie zijn wij?

Het team vertrouwenspersonen van Hogeschool Leiden bestaat uit vier medewerkers van de hogeschool. Zij zijn naast hun reguliere werk ook actief als interne vertrouwenspersoon. Daarnaast zijn er twee externe vertrouwenspersonen: zij werken niet binnen Hogeschool Leiden, maar zijn beschikbaar wanneer je liever met iemand van buiten de hogeschool spreekt. Alle vertrouwenspersonen zijn ervaren in het voeren van gesprekken en gecertificeerd bij een erkende opleider.

Wat doen wij?

Wij hebben een drietal taken. Naast het opvangen en begeleiden van mensen die met ongewenste omgangsvormen te maken hebben, geven wij voorlichting over gewenste en ongewenste omgangsvormen. Ook geven wij gevraagd en ongevraagd advies aan het College van Bestuur en management van de hogeschool over algemene zaken die ons opvallen.

​​​​​​​Hoe kom je met ons in contact?

Je kunt ons bereiken door te bellen of te mailen; dat kan rechtstreeks of naar het centrale e-mailadres [email protected]. Alleen de interne vertrouwenspersonen van Hogeschool Leiden hebben toegang tot het centrale e-mailadres. De persoonlijke contactgegevens van zowel interne als externe vertrouwenspersonen vind je op SharePoint (onze besloten webomgeving voor studenten en medewerkers).