Foto studenten aan de slag

Informatica

  • Voltijd
  • Nederlandstalig
  • 4 jaar
  • Bachelor of Science

In het kort

Een softwaretool bedenken voor de ruimtevaart, werken aan een programma dat jou op basis van je kijkgeschiedenis nieuwe films en series aanraadt, bouwen aan een Virtual Reality-omgeving die er voor zorgt dat kinderen het minder eng vinden om naar het ziekenhuis te gaan of een voedselproducent met ICT helpen allergenen uit elkaar te houden tijdens de bereiding van maaltijden? Studenten van onze Informatica-opleiding doen het! Tijdens de opleiding helpen we je te ontdekken welke mogelijkheden er zijn en welke daarvan het beste bij jou passen. We bieden ook het opleidingstraject van Informatica: Forensisch ICT (in voltijd en deeltijd) aan. Daar leer je hoe je onderzoek kunt doen naar digitale sporen, hoe je ze kunt duiden en zo vast weet te leggen dat ze geaccepteerd bewijsmateriaal opleveren. 

Waarom hbo Informatica in Leiden

De opleiding Informatica van Hogeschool Leiden is kleinschalig opgezet; docenten en studenten weten elkaar snel te vinden. Tijdens de opleiding werk je voor echte opdrachtgevers uit het vakgebieden heb je vrijheid om je eigen keuzes te maken. Onze informatica-opleiding is praktisch ingestoken: je gaat vanaf dag één zelf aan de slag en werkt samen met andere studenten aan creatieve oplossingen. Het team van Informatica-professionals helpt je op weg met de benodigde theorie en begeleiding.  

Nieuwsgierig naar hoe het is om Informatica te studeren bij Hogeschool Leiden? Bezoek een Open Dag en kom Proefstuderen of Meelopen bij de opleiding! 

Kies de opleidingsvariant die bij je past

De bacheloropleiding Informatica wordt aangeboden in drie varianten. Op deze pagina vind je meer informatie over de vierjarige voltijdopleiding Informatica. Heb je interesse in digitaal forensisch onderzoek? Lees dan meer over het opleidingsprogramma van Informatica: Forensisch ICT voltijd. Ben jij al werkzaam als digitaal forensisch onderzoeker en wil je werken en leren combineren? Lees meer over het opleidingstraject van Informatica: Forensisch ICT deeltijd.

Jouw toekomst in de informatica

De opleiding hbo Informatica van Hogeschool Leiden bereidt je voor op het werken in het snel veranderende ICT-werkveld door je te leren hoe je nieuwe technieken en werkwijzen snel eigen maakt. Met een afgeronde Informatica-opleiding kun je heel veel kanten op. Zo kun je mobiele apps maken voor een ziekenhuis, webapplicaties bouwen en testen voor grote bedrijven of data over de reisbewegingen in het openbaar vervoer overzichtelijk bij elkaar brengen, zodat het verkeer daarop kan worden aangepast. 

Tijdens de opleiding maak je uitgebreid kennis met drie verschillende beroepsrichtingen waar je met jouw hbo bachelor in Informatica terecht kunt komen.

Software Engineer

Als Software Engineer werk je niet aan de gebruikerskant van applicaties zoals websites of apps op je telefoon, maar zorg je er ook voor dat de applicatie goed werkt; werk wat niemand ziet, maar wel erg belangrijk is. 

Data Engineer

Als Data Engineer zorg je ervoor dat data van verschillende informatiebronnen goed opgeslagen en georganiseerd is waardoor jij met je collega's iets kan zeggen over patronen in de data.

UX Engineer

Als UX Engineer werk je aan een goede gebruikerservaring van het werken met machines, software en applicaties: jij zorgt ervoor dat de bediening gemakkelijk te begrijpen is. 

Met een ICT-opleiding kun je écht overal terecht. Tijdens de opleiding bieden wij je verschillende mogelijkheden om te verkennen in welke richting jij je in het IT-vakgebied wil ontwikkelen. Aan jou de keuze!

  • Als Data Engineer ben je verantwoordelijk voor het koppelen, organiseren en ontsluiten van data, zodat anderen in de organisatie of het bedrijf waarvoor je werkt effectief gebruik van kunnen maken. 
  • Als Software Engineer ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling van goede programmeercode. Je werkt mee aan het ontwerpen, realiseren en testen van software. IT-bedrijven en grotere organisaties als banken, verzekeraars en de overheid hebben Software Engineers in dienst. Maar je kunt natuurlijk ook voor jezelf beginnen.
  • Als UX- Engineer heb je veel vrijheid en verantwoordelijkheid binnen de innovatieve IT-systemen die je ontwerpt, test en bouwt.  Je stelt daarbij altijd de eindgebruiker altijd centraal. Als UX-Engineer ga je voor de meest optimale gebruikerservaring van websites, softwareprogramma’s, apps en games. Je hebt oog voor design maar ook voor de interactie tussen de gebruiker en de applicatie. 

Ben je nieuwsgierig wat je kunt gaan ontwikkelen tijdens deze opleiding? Studenten vertellen over de online Berenjachtkaart die zij hebben ontworpen en de doorontwikkeling van de Hospital Hero app.

Binnen de hbo-opleiding Informatica vergroten we jouw vermogen om snel nieuwe dingen aan te leren. Hierdoor kun je jezelf blijven ontwikkelen in de sterk veranderende wereld van de IT.

Verdergaan met een masteropleiding

Wil je na de opleiding Informatica verder studeren? Met een hbo-bachelor heb je toegang tot een groot aantal masteropleidingen. Aansluitende masters bij de universiteit geven je de mogelijkheid om na je studie verder te gaan met onderzoek in Informatica. Of je kiest voor een verbredende master waarmee je terecht kan in het bedrijfsleven, marketing en communicatie of het onderwijs. Ook is het mogelijk om verder te gaan met een master waarin je wetenschap en kunst met elkaar combineert zodat je kunt doorgroeien naar allerlei creatieve functies.

Goed om te weten: vaak volg je voor een universitaire master eerst een schakeljaar (premaster). Universiteiten stellen zelf toelatingsvoorwaarden vast. Oriënteer je dus goed wanneer je na je bachelor in Informatica een masteropleiding wilt volgen.

Voorbereidende minor

Bij de hbo-opleiding Informatica bieden we ook een minor aan die je kan helpen je voor te bereiden op een vervolgopleiding in het wetenschappelijk onderwijs. 

Hulp bij jouw studiekeuze

Hoe kom je erachter of een hbo Informatica echt bij je past? Er zijn verschillende mogelijkheden om dat te ontdekken. Meer hierover lees je op de pagina Hulp bij je studiekeuze.

Bij de opleiding Informatica van Hogeschool Leiden is het verplicht om deel te nemen aan de Studiekeuzecheck.

Is hbo Informatica iets voor jou?

Spreekt een ICT-opleiding in het hbo je aan? Ben je altijd nieuwsgierig naar de laatste technologische ontwikkelingen? Heb je plezier in het vinden van slimme oplossingen voor lastige zaken? Kijk je met een analytische blik naar de dingen die je tegenkomt in je dagelijks leven? Misschien is de opleiding Informatica van Hogeschool Leiden dan iets voor jou!

Voor een succesvolle toekomst als ICT’er is het belangrijk dat jij jezelf herkent in onderstaande eigenschappen. Je hebt:

  • een sterk analytisch vermogen
  • plezier in het vinden van slimme oplossingen voor ingewikkelde problemen
  • een nieuwsgierigheid naar nieuwe technologieën en de mogelijkheden die ze bieden
  • goede sociale en communicatieve vaardigheden
  • het vermogen om buiten kaders te denken
Hogeschool Leiden

Voor cijfers over het arbeidsmarktperspectief, maar ook over studenttevredenheid en studiesucces kun je terecht op de website van Studiekeuze123.

Vergelijkbare opleidingen

Twijfel je of een informatica-opleiding iets voor je is? Oriënteer je ook bij vergelijkbare opleidingen op het gebied van Life Sciences en ICT. Lijkt het je interessant om digitale sporen op mobiele telefoons, computers, tablets etc. te onderzoeken om misdaden te helpen oplossen? Kijk dan eens bij het opleidingstraject van Informatica: Forensisch ICT. Vind je het werken met de computer erg leuk, maar mis je een beetje de natuurlijke kant van Life Sciences? Misschien past de opleiding Bio-informatica dan beter bij jou. Lijkt het je interessant om DNA-sporen te onderzoeken om misdaden te helpen oplossen? Kijk dan eens bij Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Studieopbouw

Er zijn allerlei manieren waarop ICT-toepassingen een rol spelen in ons leven. Daarom leer je in de eerste twee jaar programmeren en kom je meer te weten over de achtergronden van de techniek. Je werkt tijdens de eerste twee jaar met medestudenten aan opdrachten van opdrachtgevers uit de beroepspraktijk. Samen bedenk je doelgerichte ICT-oplossingen waar de opdrachtgever echt iets aan heeft. In jaar 3 en 4 krijg je de kans om je meer te gaan richten op informaticatoepassingen in Data Engineering, Software Engineering of UX-Engineering die jij interessant vindt. Zo kun je ervoor kiezen om je te verdiepen in één specifieke toepassing van ICT of juist om je breder te ontwikkelen in twee verschillende toepassingen. 

Het vakgebied van Informatica is erg dynamisch. Elk jaar zijn er nieuwe ontwikkelingen. Daarom leer je bij de voltijdopleiding hoe je deze ontwikkelingen bij kunt houden en je nieuwe technologieën en werkwijzen eigen kunt maken. Op die manier ben je altijd goed voorbereid op werken na je studie. 

Kennis en ervaring opdoen in de beroepspraktijk

Tijdens de opleiding werk je regelmatig met opdrachtgevers uit de praktijk. Bovendien werk je in twee stages van 20 weken binnen organisaties om ICT-toepassingen te maken. De opdrachten die je uitvoert in de projecten en tijdens je stages, leveren producten op die organisaties direct gebruiken.

In de opleiding doe je niet alleen kennis op van programmeertalen en methodes, maar je leert ook hoe je de programmeertalen en methodes die nog ontwikkeld moeten worden, straks snel kunt oppakken op het moment dat een bedrijf deze toe wil passen. Zo weet je hoe jij jouw kennis up-to-date kunt houden en zorg je dat je van toegevoegde waarde blijft voor de beroepspraktijk. 

Ben jij werkzaam als digitaal forensisch onderzoeker en wil je werken en leren combineren? Bekijk de mogelijkheden van Forensisch ICT deeltijd.

In de eerste twee jaar van je opleiding leer je onder andere programmeren, verdiep je je in de architectuur van dataopslag en leer je meer over de relatie tussen software, netwerktechnologie en hardware. Bovendien leer je hoe je je nieuwe technieken eigen maakt en zo bijblijft bij de laatste ontwikkelingen in het vakgebied. 

Professionals lossen ICT-vraagstukken bijna altijd op in teamverband. Daarom werk je binnen de opleiding samen in teams om tot de beste oplossing te komen. Hierbij houd je rekening met de technische mogelijkheden en de wensen van de organisatie voor wie je de opdracht uitvoert.

Aan het begin van je derde jaar ga je 20 weken op stage bij een organisatie van jouw keuze in Nederland of in het buitenland. Je werkt hier aan een Informaticaoplossing voor een probleem dat de organisatie heeft. 

Na je stage heb je een jaar (60 studiepunten) dat je kunt invullen door eigen keuzes van vakken. Je vult minimaal een half jaar van die keuzes om je verder te verdiepen in het vakgebied van Informatica. De andere 30 studiepunten kun je gebruiken om je nog verder te bekwamen op het gebied van Informatica of om kennis te maken met een vakgebied buiten de ICT.

Afstuderen

Het laatste halfjaar van je studie staat in het teken van afstuderen. Je werkt 20 weken zelfstandig aan een ICT-opdracht bij een organisatie van jouw keuze. Hiermee laat je zien dat je een volleerd Informaticus bent.

Docenten Informatica begeleiden je tijdens je hele studie. Dat doen ze als vakdocenten en coaches in jouw leerproces. Een van de docenten is jouw Studie Loopbaan Begeleider die samen met je kijkt naar je studievoortgang, maar ook naar je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid bent op jouw uitdagingen voor werken na je studie.

We willen je inspireren, stimuleren en ondersteunen om het maximale uit je studie te halen. Door te kiezen voor de opleiding Informatica, maak jij de keuze om écht te studeren: actief en betrokken. We bieden je structuur waar dat nodig is, maar je krijgt ook volop de ruimte om je eigen keuzes te maken. 

Student-assistenten

Bij veel van je lessen zijn docenten én hogerejaarsstudenten aanwezig om je te begeleiden: student-assistenten. Student-assistenten helpen docenten bij het toelichten van de stof, het geven van feedback en het oplossen van eventuele uitdagingen waar je tijdens de lessen tegenaan loopt. Tegelijkertijd is het voor de student-assistenten zelf een mooie manier om zich te ontwikkelen in uitleg geven, lessen voorbereiden en lessen ontwikkelen. Win-win dus!

In het artikel in ONZ Magazine geven docent Bas en Informaticastudent en student-assistent Emma je een inkijkje in de 'Learning community' van de opleiding Informatica (pagina 32, 33).

Studeren met een functiebeperking

Voor studenten die een functiebeperking hebben, is er extra begeleiding mogelijk door de het team studeren met een functiebeperking. Denk hier bijvoorbeeld aan een motorische of zintuiglijke handicap, psychische belemmeringen, spraakstoornis, dyslexie/dyscalculie, autismespectrumstoornis of AD(H)D. Hogeschool Leiden biedt voorzieningen die je ondersteunen bij het volgen van de studie, zoals tentamentijdverlenging. Voor meer informatie kun je terecht bij de Student Support.

Word ook ICT’er

Heb je een goed beeld van de opleiding en kun je niet wachten om zelf aan de slag te gaan?

Informatica studeren in Leiden

Bij Informatica aan Hogeschool Leiden leer je technisch vakmanschap. Tijdens je studie dagen we je uit om jezelf maximaal te ontwikkelen. Zo bieden we bijvoorbeeld een Honoursprogramma aan, kun je student-assistent worden of je kunt een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs door je verkiesbaar te stellen voor de Opleidingscommissie of de Studentenraad. Bovendien heeft de opleiding Informatica heeft een actieve studievereniging; Syntax. Deze vereniging organiseert studiegerelateerde activiteiten en leuke evenementen zoals hackathons, LAN-parties, borrels en gala’s. Wil jij ervaring opdoen in het buitenland? Informatica is een internationaal vakgebied, waardoor je op allerlei plekken in de wereld terecht kunt. Zowel de opleiding en het International Office van Hogeschool Leiden kunnen je hierbij helpen.

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen.