Hogeschool Leiden

Informatica: Forensisch ICT voltijd

  • Bachelor
  • Nederlandstalig
  • 4 jaar
  • Bachelor of Science

In het kort

Door de digitalisering van de samenleving is een misdrijf zonder digitale sporen bijna niet meer voor te stellen. Op mobiele telefoons, tablets, laptops, PC’s, servers, sensoren, IoT, auto’s, camera’s zijn vrijwel altijd digitale sporen te vinden die gerelateerd kunnen worden aan een misdrijf. Tijdens het opleidingstraject van Forensisch ICT voltijd leer je hoe je onderzoek kunt doen naar deze sporen, hoe je ze kunt duiden en zo vast weet te leggen dat ze geaccepteerd bewijsmateriaal opleveren.

Kies de opleidingsvariant die bij je past

De bacheloropleiding Informatica wordt aangeboden in verschillende varianten. Op deze pagina vind je meer informatie over het voltijd opleidingstraject van Informatica: Forensisch ICT. Daarnaast is er de mogelijkheid om te kiezen voor het opleidingsprogramma van Informatica: Forensisch ICT deeltijd. Ben je op zoek naar een bredere ICT-opleiding? Bekijk de informatie over het opleidingsprogramma en de beroepsmogelijkheden van hbo Informatica: voltijd

Heb jij al een bacheloropleiding afgerond op het gebied Forensisch ICT en wil jij jouw kennis en skills in het vakgebied Digital Forensics verder ontwikkelen? Bekijk dan de mogelijkheden van de Master Digital Forensics (English program).  

Jouw toekomst als forensisch ict'er

Forensisch ICT van Hogeschool Leiden is de enige hbo-bachelor in Nederland die volledig inspeelt op het onderzoek naar relevante digitale sporen die zijn achtergelaten bij misdrijven. De opleiding bied je een brede kennisbasis van huidige technieken en apparatuur, maar leert je ook hoe je nieuwe of nog onbekende technieken je snel eigen kunt maken. Op deze manier ben je in staat om in de sterk veranderende wereld van de IT nieuwe ontwikkelingen blijven te ontdekken en te gebruiken om daarmee een waardevolle bijdrage te leveren aan het onderzoek.

Na het afronden van het opleidingsprogramma Forensisch ICT is er een grote kans dat jij terecht komt bij een leuke baan. Carrièrekansen zijn er namelijk volop; je kan bij politie, justitie en defensie terecht. Verder kun je ook bij andere bedrijven aan de slag zoals banken, consultancy, verzekeringsmaatschappijen, maar ook bij particuliere onderzoeksbureaus. Een forensisch ict’er is op iedere plek van waarde waar onderzoek moet plaatsvinden in digitale systemen om de waarheid te achterhalen. En kijkend naar de huidige digitale samenleving zou je kunnen stellen dat hier altijd en overal sprake van is, wat de mogelijkheden voor een forensisch ict’er groot maakt.

Jouw werk als forensisch ict’er is steeds anders. De digitale sporen die van belang kunnen zijn in een onderzoek variëren keer op keer. Daarbij heb je ook iedere keer opnieuw een andere uitdaging in bijvoorbeeld het kopiëren van gegevens uit beveiligde apparaten of in het omgaan met grote hoeveelheden data. Ook kan jouw expertise als forensisch ict’er op ieder moment van de dag benodigd zijn, want je weet nooit of een wanneer een bepaald delict gaat plaatsvinden.   

Binnen de hbo-opleiding Informatica: Forensisch ICT vergroten we jouw vermogen om snel nieuwe dingen aan te leren. Hierdoor kun je jezelf blijven ontwikkelen in de sterk veranderende wereld van de IT.

Verdergaan met een masteropleiding

Wil je na de opleiding Informatica: Forensisch ICT verder studeren? Met een hbo-bachelor heb je toegang tot een groot aantal masteropleidingen. Aansluitende masters bij de universiteit geven je de mogelijkheid om na je studie verder te gaan met onderzoek in Informatica. Of je kiest voor een verbredende master waarmee je terecht kan in het bedrijfsleven, marketing en communicatie of het onderwijs. Ook is het mogelijk om verder te gaan met een master waarin je wetenschap en kunst met elkaar combineert zodat je kunt doorgroeien naar allerlei creatieve functies.

Goed om te weten: vaak volg je voor een universitaire master eerst een schakeljaar (premaster). Universiteiten stellen zelf toelatingsvoorwaarden vast. Oriënteer je dus goed wanneer je na je bachelor in Informatica een masteropleiding wilt volgen.

 

Hulp bij jouw studiekeuze

Hoe kom je erachter of de studie Informatica: Forensisch ICT bij je past? 

Is Forensisch ICT voltijd iets voor je?

Voel je je verantwoordelijk voor een veilige maatschappij en lijkt het je interessant om (ICT-gerelateerde) criminaliteit te verminderen? Ben je nieuwsgierig naar nieuwe technologieën en de mogelijkheden die ze bieden? Kun je goed omgaan met mensen en houd je van onderzoeken? Misschien is het opleidingsprogramma van Forensisch ICT dan iets voor jou!

Studieopbouw

Naast het onderzoeken van computers, mobiele telefoons, tablets en sensoren wordt er tijdens de opleiding veel aandacht besteed aan het vastleggen van onderzoeksresultaten in verslagen en rapporten. In ons forensisch laboratorium, het IoT Forensic-lab, leer je gebruik te maken van de door het NFI ontwikkelde de applicatie Hansken waarmee je digitale sporen op computers, telefoons snel inzichtelijk kunt maken. Daarnaast doe je ook ervaring op met verschillende programma’s die actief in het werkveld worden ingezet tijdens onderzoeken en programmeer je eigen applicaties.

Afhankelijk van de materialen en hulpmiddelen (denk aan bepaalde hard- en software zoals zoekmachine Hansken waarmee je digitale sporen snel inzichtelijk kunt maken) die je nodig hebt, ben je aan het werk op school, thuis, eigen locatie of op de campus van Security Delta. Ons forensisch lab maakt namelijk onderdeel uit van de Security Delta in Den Haag (HSD) waar zo’n 275 bedrijven, overheidsorganisaties en kennisinstellingen samenwerken om het verschil te maken in de veiligheid van onze digitaliserende samenleving. Een deel van je studie breng je dus midden in hèt nationale veiligheidscluster door. Dichter op de beroepspraktijk kun je niet komen – hoe tof is dat!

In het propedeuse jaar volg je algemene inleidende vakken zoals Basis IT architectuur, Wiskunde en Programmeren. Deze vakken worden binnen het domein van Forensisch ICT geplaatst waardoor je goed begrijpt waarom deze kennis en vaardigheden nodig zijn. Daarnaast zijn er ook vakken die specifieker Forensisch ICT zoals forensisch data-analyse, forensische technieken en principes waarbij ook aandacht is voor juridische en ethische grenzen. Tot slot voer je onderzoek uit naar een gesimuleerde casus waar veel van de eerder geleerde aspecten geïntegreerd en op realistische wijze in terugkomen.

In de hoofdfase volg je meer forensische vakken die over specifieke gebieden gaan zoals Computer Forensics, Mobile Forensics en Malware Forensics. Daarnaast werk je aan projecten gericht op bijvoorbeeld het onderzoeken van onbekende sporen in nieuwe systemen. Hierbij is ook steeds aandacht voor professionele vaardigheden zoals communiceren en samenwerken. Uiteindelijk maak je het onderwijsprogramma compleet me een minor, stage en afstudeerstage. Tijdens je afstudeerstage werk je 20 weken zelfstandig aan een opdracht bij een organisatie van jouw keuze. Hiermee laat je zien dat je een volleerd Informaticus bent.

Docenten Informatica begeleiden je tijdens je hele studie. Dat doen ze als vakdocenten en coaches in jouw leerproces. Een van de docenten is jouw Studie Loopbaan Begeleider die samen met je kijkt naar je studievoortgang, maar ook naar je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid bent op jouw uitdagingen voor werken na je studie.

We willen je inspireren, stimuleren en ondersteunen om het maximale uit je studie te halen. Door te kiezen voor de opleiding Informatica, maak jij de keuze om écht te studeren: actief en betrokken. We bieden je structuur waar dat nodig is, maar je krijgt ook volop de ruimte om je eigen keuzes te maken.

Student-assistenten

Bij veel van je lessen zijn docenten én hogerejaarsstudenten aanwezig om je te begeleiden: student-assistenten. Student-assistenten helpen docenten bij het toelichten van de stof, het geven van feedback en het oplossen van eventuele uitdagingen waar je tijdens de lessen tegenaan loopt. Tegelijkertijd is het voor de student-assistenten zelf een mooie manier om zich te ontwikkelen in uitleg geven, lessen voorbereiden en lessen ontwikkelen. Win-win dus!

In het artikel in ONZ Magazine geven docent Bas en Informaticastudent en student-assistent Emma je een inkijkje in de 'Learning community' van de opleiding Informatica (pagina 32, 33).

Studeren met een functiebeperking

Voor studenten die een functiebeperking hebben, is er extra begeleiding mogelijk door de het team studeren met een functiebeperking. Denk hier bijvoorbeeld aan een motorische of zintuiglijke handicap, psychische belemmeringen, spraakstoornis, dyslexie/dyscalculie, autismespectrumstoornis of AD(H)D. Hogeschool Leiden biedt voorzieningen die je ondersteunen bij het volgen van de studie, zoals tentamentijdverlenging. Voor meer informatie kun je terecht bij Student Support.

Wil je meer weten over studeren met een functiebeperking en welke voorzieningen de hogeschool hiervoor biedt? Bekijk de pagina van Student Support.

Word ook forensisch ICT’er

Heb je een goed beeld van de opleiding en kun je niet wachten om zelf aan de slag te gaan?

Forensisch ICT studeren in Leiden

Bij Informatica: Forenisch ICT aan Hogeschool Leiden leer je technisch vakmanschap. Tijdens je studie dagen we je uit om jezelf maximaal te ontwikkelen. Zo bieden we bijvoorbeeld een Honoursprogramma aan, kun je student-assistent worden of je kunt een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs door je verkiesbaar te stellen voor de Opleidingscommissie of de Studentenraad. Bovendien heeft de opleiding Informatica heeft een actieve studievereniging; Syntax. Deze vereniging organiseert studiegerelateerde activiteiten en leuke evenementen zoals hackathons, LAN-parties, borrels en gala’s. Wil jij ervaring opdoen in het buitenland? Informatica is een internationaal vakgebied, waardoor je op allerlei plekken in de wereld terecht kunt. Zowel de opleiding en het International Office van Hogeschool Leiden kunnen je hierbij helpen.

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen.