Loes Crama | alumnus opleiding Informatica

"Ik heb mijn hart verpand aan de lucht- en ruimtevaart"

Als klein meisje droomde Loes Crama al van de lucht- en ruimtevaart. In 2021 voltooide ze de opleiding Informatica en startte ze als Software Engineer in de lucht- en ruimtevaartsector. Volgend studiejaar begint ze met een universitaire pre-master.

Loes Crama | alumnus opleiding Informatica

"De keuze voor hbo Informatica was eigenlijk een last minute beslissing van mij en voor mijn omgeving een complete verrassing. Na het afronden van mijn vwo met een Cultuur en Maatschappij profiel, lag een studiekeuze in de bètahoek aan een hbo-instelling niet voor de hand. Maar zo aan het einde van mijn middelbare schooltijd dacht ik, gezien mijn interesses in software: ik ben eigenlijk hartstikke bèta, wat nu?"

"Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn keuze voor de opleiding Informatica."

"Bij het oriënteren op studies aan universiteiten waar ik aanvankelijk mijn zinnen op had gezet, ving ik iedere keer bot, omdat ik niet over het juiste vakkenpakket en profiel beschikte. Binnen het hbo was het instromen met een vwo-diploma, ongeacht de eventuele studiekeuze, geen probleem. Ik bezocht de Open Dag van Hogeschool Leiden en wist al snel dat ik voor de opleiding Informatica zou gaan. Ik had Communicatie nog wel als back-up studie, mocht ICT mij toch tegenvallen. Maar ik heb nog geen seconde spijt van mijn keuze gehad. Het praktische aan het hbo bevalt me prima en door mijn vwo-achtergrond merk ik dat het wetenschappelijk denken en het schrijven van verslagen en rapporten me makkelijk afgaat. 'The best of both worlds', eigenlijk."

Passie voor lucht- en ruimtevaart

"Het tweede jaar startte ik met het specialisatieprogramma: Software Engineering. Bewust koos ik voor een vrij brede uitstroomrichting omdat ik nog niet precies wist welke kant ik op zou willen. De keuze voor de lucht- en ruimtevaart kwam tijdens de halfjaar durende minor Aerospace Engineering & Maintenance aan Avans Hogeschool in Breda. Ik verbleef de eerste week bij een familielid in Den Bosch en wist daarna een eigen kamer te bemachtigen in Breda. Terugkijkend was de minor voor mij de trigger om mij definitief richting lucht- en ruimtevaart te bewegen. Vanaf het eerste moment was ik verkocht.

Achteraf gezien verbaast het me ook niet. Ik was als kind helemaal gek op de lucht- en ruimtevaart en handig met computers. Ik had alleen de link met mijn toekomstige studie en beroep nog niet gelegd. Het toffe van deze minor was dat we wekelijks bedrijven in de lucht- en ruimtevaartsector bezochten. Zo hebben we onder andere Airbus in Hamburg en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) in Marknesse bezocht. Naast dat ik de inhoud machtig interessant vind, werd ik ook getroffen door de prettige sfeer bij die bedrijven. De lucht- en ruimtevaart is een kleine, hechte community waar ik me graag wil manifesteren."

Hoofd in 'space'

"Na het afronden van mijn minor zou ik de hoofdfase van de Informatica opleiding in Leiden verder gaan oppakken, maar een ongeluk maakte dat ik een half jaar studievertraging op liep. Was ik toen al met mijn hoofd in 'space'? Ik weet het niet precies, maar tijdens het opruimen van mijn kamer knalde ik met mijn hoofd tegen een steunbalk. Het devies was een half jaar geen schermtijd. Voor iemand met passie voor het ontwerpen van software was dat niet eenvoudig, maar mijn gezondheid ging voor alles.

Na mijn herstel pakte ik vorig jaar februari mijn studie weer op en koos voor een stage bij Airbus Defence and Space, waar ik een tool ontwikkelde waarmee satellietdata gevisualiseerd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan data rondom uitstoot van broeikasgassen. Na een kleine maand stage op locatie, ging Nederland op slot vanwege het coronavirus. En ondanks dat ik thuis alle faciliteiten had om mijn stageopdracht goed in te vullen, baalde ik er wel van. Vooral ook de onzekerheid: hoe lang gaat dit nog duren? Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en weten we het antwoord op die vraag…"

"De combinatie van 'engineering', het bouwen, en 'science' spreekt mij het meeste aan. Deze combi vond ik tijdens mijn afstuderen bij Cosine Measurement Systems."

"Een paar maanden geleden ben ik afgestudeerd bij Cosine Measurement Systems, een bedrijf in Warmond dat zelfstandig of in opdracht van de lucht- en ruimtevaart instrumenten en onderdelen vervaardigd die in satellieten worden geplaatst. Cosine heeft een unieke positie in de sector omdat ze zowel de 'engineering', het bouwen, als de 'science', de datakant bedienen. En laat de combi data en science mij nu enorm aanspreken. Een van de redenen om bij Cosine af te studeren, is door de link met de European Space Agency (ESA) in Noordwijk. Waar Leiden vooral aan de innovaties op het Bio Science Park wordt gekoppeld, is de Duin- en Bollenstreek dé plek op het gebied van lucht- en ruimtevaartontwikkelingen."

Onzichtbare data zichtbaar maken

"Bij Cosine heb ik gewerkt aan een softwaretool: HSConvert voor de HyperScout2*. De HyperScout2 is een instrument dat vorig jaar in de ruimte is gelanceerd en hyperspectrale en thermale foto’s maakt en zo inzicht geeft in wat we zelf niet kunnen waarnemen. Het ingenieuze van de HyperScout2 is dat het data vrijgeeft waarmee we bijvoorbeeld de bodemkwaliteit kunnen meten en gebieden kunnen detecteren die gevoelig zijn voor bosbranden."

"Als er mij een plek aangeboden wordt om als jonge astronaut mee te kunnen reizen – dan zeg ik volmondig ja."

"Mijn opdracht was een tool te maken waarmee de opgehaalde data verwerkt en geconverteerd kan worden. Ontwikkelingen en investeringen in de ruimtevaart worden wel eens in twijfel getrokken omdat ze zeer kostbaar zijn, maar wat veel mensen niet weten is dat er aan ruimteontwikkeling vaak toepassingen op de aarde zijn verbonden. En wat de controverse rond ruimtereizen betreft, mocht me een plek aangeboden worden om als jonge astronaut mee te kunnen reizen – dan zeg ik volmondig ja. Elke ontwikkeling is er immers één."

Via omweg naar eindbestemming

"Als kersverse alumnus blijf ik de komende periode zeker bij Cosine werkzaam. Ik zit nu bovenop de ontwikkelingen bij een bedrijf in een sector waar ik mijn hart al aan verpand heb. Na de zomer start ik met een pre-master bij de Universiteit Leiden om uiteindelijk de master Computer Science te kunnen doen. In deze sector is een universitaire master eigenlijk wel een vereiste. Tegen aankomend studenten en middelbare scholieren zou ik willen zeggen: kies alsjeblieft een profiel en een studie die je een set aan brede skills biedt en doe iets waar je blij van wordt. Mijn omweg van een Cultuur en Maatschappij profiel naar de lucht- en ruimtevaart was niet de meest makkelijke, maar het heeft me nooit tegengehouden om mijn uiteindelijke eindbestemming te bereiken. Ach, als je écht iets wil, kom je er toch wel!"

Personalia

Naam: Loes Crama
Opleiding: hbo bachelor Informatica (2021)
Werk: Software Engineer bij Cosine Measurement Systems

Bekijk het overzicht Alumnus in de schijnwerper

*HyperScout2 is ’s werelds eerste aardobservatie-instrument voorzien van kunstmatige intelligentie. In september 2020 werd het satellietinstrument naar de ruimte gelanceerd. De eerste beelden zijn inmiddels terug en veelbelovend. Zo kunnen de beelden voorspellen in welke gebieden een verhoogd risico op bosbranden is. Met de softwaretool waar Loes aan heeft gewerkt komt veel informatie beschikbaar over de samenstelling van de lucht, bodem en het water waaruit de mate van begroeiing, verdroging of overstroming kan worden bepaald. Bron: spaceoffice.nl.