Hogeschool Leiden

De Kunstklas

Heb jij een passie voor kunst en cultuur? Dan is de kunstklas iets voor jou! 

Wat kan je verwachten?

In de Kunstklas beleef je plezier aan het zelf maken van muziek, beelden, theater, poëzie en film én aan het overdragen van jouw passie voor kunst en cultuur op de leerlingen. Onderwijs wordt spannend en leuk wanneer je daarbij je verbeelding kunt inzetten. Je leert hoe je de fantasie en creativiteit van kinderen aanspreekt binnen verschillende kunstdisciplines én in verbinding met andere vakken. Je maakt uitdagende lessen waarin leerlingen via kunst en cultuur de wereld leren ontdekken. 

Wat ga je doen?

In jaar 1 verdiep je je wekelijks actief in de kunstdisciplines. Je krijgt werkvormen aangereikt die je mee kunt nemen naar de basisschool, maar die ook aansluiten bij je eigen ontwikkeling. Je zal samen met klasgenoten spelen, zingen, dansen, maken, verbeelden, schrijven, filmen en dit regelmatig aan elkaar presenteren.

In jaar 2 neem je dat wat je in jaar 1 hebt gedaan, mee naar de basisschool. Je gaat zelf kunstlessen en vakoverstijgende lessen ontwerpen en geven. Je verkent de culturele omgeving van Leiden. Vervolgens ga je op excursie met je stageklas en je haalt een kunstenaar de klas in met wie je samen lessen verzorgt.

Jaar 3 staat in het teken van visievorming en beleid. Wat vind jij belangrijk als het over cultuureducatie gaat? Hoe schrijf je dat op in een beleidsplan? Hoe breng je jouw passie voor kunst en cultuur over op je collega’s?

Ieder jaar bezoek je minimaal vier keer een theater- of dansvoorstelling en verschillende musea.

Casper | Student opleidingstraject Kunstklas

De Kunstklas sluit naadloos aan op mijn persoonlijkheid, omdat ik mijn eigen creativiteit mee de klas in kan nemen. Je moet daarbij natuurlijk wel altijd rekening houden met hoe de kinderen in jouw klas zijn. Ik denk dat mijn grootste doel zal zijn om kinderen zoveel mogelijk wereldwijs maken, zodat ze met een breed scala aan kennis van school gaan en zelfstandig goede keuzes kunnen maken.

Casper | Student opleidingstraject Kunstklas

Benieuwd naar de reden waarom Casper voor de Kunstklas heeft gekozen? Lees meer over zijn ervaringen.

Cultuuronderwijs = kunsteducatie + erfgoededucatie

Cultuuronderwijs is een verzamelnaam voor onderwijs in kunsteducatie en erfgoededucatie. Denk bij kunsteducatie bijvoorbeeld aan muziek, dans, theater, beeldende kunst en vergeet niet de nieuwe media als animaties en video’s maken. Erfgoededucatie gaat over de betekenis en invloed van monumenten, archeologische vondsten, gewoontes en tradities. Cultuuronderwijs op school stimuleert en inspireert kinderen om hun creativiteit te ontwikkelen en hun eigen talenten te ontdekken. Het draagt bij aan hun persoonlijke ontwikkeling, is een middel tot expressie en versterkt hun binding met het verleden, heden en hun eigen omgeving.

Kinderen repeteren tijdens de muziekles

Certificaat

Aan het eind van je studie ontvang je het landelijke certificaat ‘Intern Cultuur Coördinator’. Je bent opgeleid en bevoegd om de coördinerende taken van cultuuronderwijs op je te nemen binnen de school of instelling waar je werkt.

Aanmelden

Meld je eerst aan via Studielink in voor de Pabo van Hogeschool Leiden. Je ontvangt dan een e-mail met inloggegevens voor de online intakeprocedure waarmee je jouw intake kan opstarten. De complete informatie over de aanmeldprocedure en de toelatingseisen vind je op de pagina Inschrijven/toelating.

Heb je vragen?

Neem dan contact op met Roosien Verlaan, coördinator Kunstklas, via [email protected].