Hogeschool Leiden

Over

Thema

Hulp bij invullen belastingaangifte door studenten Hogeschool Leiden

De aangifte inkomstenbelasting is voor veel mensen ieder jaar een behoorlijke opgave. Studenten van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) helpen Leidenaren met het invullen ervan tijdens spreekuren bij Huizen van de Buurt.

Derdejaarsstudent Jim Wijkmans loopt stage bij Leren met de Stad en is meerdere momenten in de week te vinden bij Het Gebouw in Leiden. Daar helpt hij bezoekers met uiteenlopende vraagstukken en begeleidt hij tweedejaarsstudenten bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting van bezoekers. “Hulp bij het invullen van de belastingaangifte is een samenwerking tussen welzijnsorganisatie Incluzio, Leren met de Stad en de opleiding SJD. Ik ben de contactpersoon tussen de tweedejaarsstudenten en de buurtcoach”, legt Jim uit. "Studenten krijgen hier tijdens hun opleiding al te maken met vraagstukken die mensen in de praktijk hebben. Als je mensen kunt helpen, krijg je meer zelfvertrouwen in je eigen kennis en kunde. Dat neem je mee in je opleiding met vraagstukken die je daarin tegenkomt." 

Hogeschool Leiden

In dezelfde ruimte klapt er een laptop dicht. Tweedejaarsstudent Julia Veludo heeft net iemand geholpen met het invullen van de belastingaangifte. “Je merkt dat het voor veel mensen die hier komen niet duidelijk is wat er van ze gevraagd wordt in bijvoorbeeld een brief van de Belastingdienst. Ik word hiervoor opgeleid en vind het soms al lastig om een brief te begrijpen. Ik kan me goed voorstellen dat het voor mensen die geen opleiding hebben gedaan, laaggeletterd zijn of net de taal hebben geleerd heel lastig is om te begrijpen wat er van ze gevraagd wordt”, zegt Julia. “Mensen zijn echt heel erg dankbaar als wij ze op een simpele manier uit kunnen leggen wat er precies van ze gevraagd wordt.” 

Julia noemt het leerzaam dat studenten op deze manier kennismaken met het werk dat ze later mogelijk gaan doen. De vraagstukken van bezoekers zijn vaak snel op te lossen, maar soms worden de studenten flink uitgedaagd en is de juridische kennis die ze hebben opgedaan tijdens hun opleiding van belang. "Vorige week was er iemand die een fout had gemaakt in de aangifte, die moesten we toen opnieuw invullen. Ik heb met verschillende instanties moeten bellen om te bekijken hoe we dat konden oplossen", legt Julia uit. "Uiteindelijk is het gelukt. Je bent lang bezig om dingen uit te zoeken, maar zo kunnen we wel voorkomen dat er boetes worden opgelegd. Dat geeft heel veel voldoening." 

Hogeschool Leiden

'Een enorme win-winsituatie'

Ieder studiejaar lopen gemiddeld vijftig tweedejaarsstudenten mee bij deze inloopmomenten van Een Goede Buur. Volgens Iris Wentzel, docent Recht bij de opleiding SJD, is het belangrijk dat studenten op deze manier in een vroeg stadium kennismaken met de praktijk en het werkveld. Iris: “Samen met onze collega’s van Leren met de Stad proberen we van dit project een leerzame en waardevolle ervaring te maken voor alle studenten, waar ook Leidenaren echt baat bij hebben. Zo zijn er naast dit project nog meer samenwerkingen met Leren met de Stad waar derdejaarsstudenten stagelopen en vierdejaarsstudenten onderzoeken uitvoeren.” 

"We geven de studenten best wat verantwoordelijkheid. Per deelklas zorgen de studenten er met elkaar voor dat er elke week studenten aanwezig zijn bij de inloopmomenten, ze alles goed administreren en elkaar op de hoogte houden van bijzonderheden of ontwikkelingen", legt Iris uit. “Zo zetten de studenten alles wat ze tijdens de opleiding leren in om mensen uit Leiden te ondersteunen, van juridische kennis tot gesprekstechnieken. Dat levert een enorme win-winsituatie op."