Dionne | Bio-Informatica | Hogeschool Leiden

"Werken binnen de complexe plantensector is super interessant"

Dionne volgde de opleiding Bio-Informatica en is inmiddels afgestudeerd. Momenteel werkt ze bij een zadenbedrijf waar zij constant met nieuwe technieken analyses maakt om gewassen te verbeteren.

Dionne | Bio-Informatica | Hogeschool Leiden

Ik ben in 2011 begonnen met mijn studie Bio-Informatica aan Hogeschool Leiden, omdat ik iets met biologie wilde doen.  Een groot deel van de opleiding bestaat ook uit leren programmeren. Op een Open Dag vertelde een student dat programmeren lijkt op puzzelen en dat vond ik ontzettend interessant. Je hebt deze programmeerskills nodig om mensen goed te kunnen ondersteunen bij het maken van data-analyses binnen biologische onderzoeken. Door de combinatie van programmeren en biologie kunnen we mensen in het biologieveld beter helpen dan bijvoorbeeld een IT-software developer. 

Het laatste jaar van mijn studie heb ik stagegelopen bij de bloedbank Sanquin. Ik heb onderzoek gedaan naar bepaalde genen die niet compatibel zijn als je bijvoorbeeld een transplantatie krijgt. Ik vind het laatste jaar van je studie een mooi moment om te gaan stagelopen, omdat de kans dat je na je afstuderen kunt blijven om in loondienst te gaan werken zeer aanwezig is. De werkgever heeft je negen maanden aan de slag gezien, dus heeft een goed beeld van je skills tegen die tijd.

Werken als bio-informaticus

Na het hbo heb ik een masteropleiding gevolgd in dezelfde richting als de bachelor Bio-Informatica. Daarna heb ik kort bij een bedrijf gewerkt, totdat ik het aanbod kreeg om bij Bejo Zaden aan de slag te gaan. Dit is een bedrijf dat zich specialiseert in zaden voor vollegronds gewassen. Je kunt hierbij denken aan groenten als uien, kolen, wortelen en de bladgroenten, zoals spinazie en sla. Mijn functie is op dit moment Onderzoeker Bio-informatica, wat betekent dat ik alle medewerkers bij de afdeling Onderzoek bij Bejo help met hun genetische analyses. Wij willen natuurlijk zaden verkopen met de beste eigenschappen, bijvoorbeeld door resistenties in te bouwen tegen bepaalde ziektes voor deze gewassen. Onze onderzoekers houden zich daarmee bezig en ik ondersteun ze hierin middels software. Binnen deze industrie zijn we continue bezig met het toepassen van nieuwe technieken. Een voorbeeld hiervan is de dronevluchten over velden om te kijken hoe het met de gewassen gaat. Dat soort data moet vervolgens allemaal geanalyseerd worden.

Je kunt eigenlijk bij elke sector waar genetische data geanalyseerd wordt aan de slag als bio- informaticus.

Dionne

Je kunt als afgestudeerde bio-informaticus bij heel veel soorten bedrijven werken. Je kunt,  zoals ik nu doe , in de plantensector werken, maar bijvoorbeeld ook voor commerciële DNA-testbedrijven aan de slag gaan. Dat soort data moet natuurlijk ook geanalyseerd worden, dus dat je daar ook bio-informatici tegenkomt is helemaal niet gek. Je kunt eigenlijk bij elke sector waar genetische data geanalyseerd wordt aan de slag. Als je alleen kunt programmeren is het mogelijk om de software te runnen, wat voor informatici natuurlijk het belangrijkst is. Bij ons veld daarentegen willen we er biologische conclusies uit kunnen trekken, dus heb je iets meer context nodig. Het mooie van deze opleiding is dat je na afronding zelf een onderzoek kunt starten naar bijvoorbeeld de genetische data van DNA of de genetische eigenschappen van planten, een analyse kunt maken van deze data en je hier vervolgens ook nog waardevolle conclusies uit kunt trekken. Wij gaan dus net een stapje verder dan enkel programmeren en zijn ontzettend veelzijdig inzetbaar.

Presentatie op de Carrièredag

Enige tijd geleden was ik aanwezig op de Carrièredag van de Opleiding Bio-Informatica, waar studenten met afgestudeerden in gesprek kunnen over hun baan na de studie. Dit geeft zittende studenten een goed beeld van wat ze allemaal kunnen doen na het afstuderen en brengt hen nieuwe inzichten over hun mogelijkheden. Ik heb toen een presentatie gegeven over het werk wat ik doe bij Bejo. Veel studenten weten dat ze met deze studie de medische kant op kunnen, maar weten niet veel over de mogelijkheden binnen de plantensector. Dat is ontzettend zonde, want deze sector is ontzettend interessant en complex. Er valt nog zoveel te onderzoeken en te ontdekken, dus dat vertel ik graag aan studenten die nu nog bezig zijn met de studie. Daarbij is er ook veel vraag naar bio-informatici, dus de kans op een interessante baan is enorm groot.

Meer weten?

Wil je meer weten over deze opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina van de Opleiding Bio-Informatica en het verhalenoverzicht