Hogeschool Leiden

Over

Thema

Eerste ‘Edubadges’ uitgereikt door Master Fysiotherapie

Twee sportkundige professionals hebben een Edubadge uitgereikt gekregen voor het afronden van de eerste module van de masteropleiding Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg.

Een Edubadge is een landelijk erkend, digitaal certificaat voor een (onderwijs)activiteit, waarmee de professionals aantonen dat ze specifieke competenties hebben verkregen.

Het is belangrijk dat professionals die al aan het werk zijn, zichzelf kunnen blijven ontwikkelen. Niet alleen voor hun eigen ontwikkeling maar de samenleving vraagt ook om goed opgeleide professionals die op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied. Dat kan door een volledige opleiding te volgen, maar ook door modules van een opleiding. In dat laatste geval kan een Edubadge worden uitgereikt na het succesvol afronden van dat onderwijsdeel.

Een Edubadge geeft informatie over de studielast, een indicatie van het niveau van de onderwijseenheid en een omschrijving van wat de professional heeft geleerd. De digitale certificaten worden landelijk erkend, staan voor hoogwaardig kwalitatief onderwijs en zijn ook voor werkgevers en onderwijsinstellingen inzichtelijk en makkelijk te verifiëren.

Het vakgebied van de fysiotherapeut maakt een snelle ontwikkeling door. Therapeuten werken niet langer alleen maar een op een met cliënten, maar hebben steeds vaker een regisserende rol in de wijk. Oudere mensen blijven langer thuis wonen en revaliderende patiënten gaan steeds sneller terug naar hun eigen leefomgeving. De zorgprofessional staat voor de uitdaging om beweegzorg in de wijk samen met partners uit de zorg- en welzijnssector aan te bieden en te innoveren. Om te komen tot innovatie is het maken en delen van kennis over de wensen en behoeften van de burgers in de wijk noodzakelijk. Een goede analyse van de wijk is een minimale vereiste om te komen tot doeltreffende samenwerking met alle stakeholders. Daarbij ligt de aanpak gericht op preventie niet alleen op het aanbieden van de beweegzorg (om gezondheid te bevorderen) maar ook op organisatorische factoren die gezondheid beïnvloeden: een integrale aanpak en een breed gedragen beleidsstrategie. De master Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg leidt fysiotherapeuten op om deze nieuwe rol goed op te kunnen pakken.

Lees hier meer over de Masteropleiding Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg

Hogeschool Leiden