Hogeschool Leiden

Over

Thema

Master Digital Forensics gaat ook voltijdstudenten opleiden

Onze Master Digital Forensics start in 2025 ook in voltijd, want het zich snel ontwikkelende werkveld heeft steeds meer behoefte aan digitale onderzoekers op masterniveau.

Vorig jaar ging op Hogeschool Leiden de nieuwe Master Digital Forensics van start. De eerste lichting deeltijdstudenten ontwikkelt zich ondertussen op onze locatie in Den Haag in rap tempo tot digitaal forensisch expert op masterniveau en ook de opleiding zelf ontwikkelt zich net zo razendsnel als het vakgebied waarvoor ze opleidt. Vanaf het collegejaar 2025-2026 gaan we de master ook in voltijd aanbieden. Zowel de voltijd- als deeltijdstudenten betalen dan regulier collegegeld in plaats van het hogere instellingscollegegeld.* Dit biedt nog meer kansen voor studenten om in en door te stromen en zo door te groeien tot dé expert in digital forensics, van wie er door alle snelle ontwikkelingen in het vakgebied steeds meer nodig zijn.

“Dat we nu een bekostigde master kunnen gaan aanbieden, heeft alles te maken met het proces dat we als nieuwe opleiding moeten doorlopen”, vertelt opleidingsmanager Marja Krosenbrink. “In september startte de master met een positief besluit op zak van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie, die kwaliteit en inhoudsniveau van opleidingen beoordeelt. Wat nog miste, was het doorlopen van het zogenaamde macrodoelmatigheidsproces. Er wordt dan gekeken naar de vraag vanuit het werkveld en of de opleiding niet op te veel plekken wordt aangeboden. Bij een positief besluit van de minister wordt de opleiding vervolgens bekostigd vanuit de overheid, waardoor studenten een stuk minder collegegeld gaan betalen. Nu dit besluit binnen is, kunnen we ook een voltijdvariant gaan ontwikkelen.”

Van minor tot master

En die start in collegejaar 2025-2026. Marja Krosenbrink: “We gaan nu hard aan de slag met de mooie uitdaging om het curriculum van onze deeltijdmaster aan te passen naar voltijd, zodat we in september 2025 kunnen starten. En dat biedt huidige studenten Informatica of HBO-ICT – van onze hogeschool of andere onderwijsinstellingen – nog volop de ruimte om eerst de minor Digital Forensics als premaster te gaan volgen. Want zonder bachelorspecialisatie Forensisch ICT, die we in Leiden ook aanbieden als hogeschool, moet je die als hbo-student eerst afronden om straks te mogen starten. Met deze minor op zak kunnen huidige voltijdstudenten in september 2025 dus direct in onze master doorstromen.”   

Breed aanbod op het gebied van forensisch ICT

Met deze Engelstalige voltijdmaster, biedt de hogeschool een uniek en doorlopend onderwijsaanbod aan, zowel in voltijd als deeltijd. Kortom, voor voltijdstudenten én voor professionals. Van een minor of premaster voor reguliere Informaticastudenten tot onze bacheloropleiding Forensisch ICT én van de deeltijdmaster tot de nieuwe voltijdmaster. Hiermee haken we bewust in op een maatschappelijke behoefte aan meer forensisch ICT’ers. Want vrijwel elke vorm van criminaliteit heeft tegenwoordig een digitale component. Denk aan versleutelde gegevens op een telefoon van een crimineel. Hoe ontsleutel je die? Of hoe vind je juridisch bewijs in een laptop? En hoe doe je dat op de juiste manier, zodat al het bewijsmateriaal ook écht in de rechtspraak gebruikt kan worden om iemand te veroordelen? Marja Krosenbrink: “Ontwikkelingen in de ICT gaan razendsnel. Dit levert niet alleen steeds vaker aanwijzingen op voor bewijsmateriaal, maar het biedt criminelen ook steeds weer nieuwe mogelijkheden om digitale misdrijven te plegen. De behoefte aan digitale onderzoekers op masterniveau neemt dus flink toe.”

Samen met het werkveld

Dit bleek ook uit het besluit van de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs, die aangeeft dat het belang van kennis rondom veiligheidsvraagstukken en opsporingstechnieken toeneemt. Er moeten dus meer mensen worden opgeleid met kennis en skills in huis. Ook erkent de commissie dat de master de enige in zijn soort is, naast aanverwante masters. Marja Krosenbrink kan daarom niet wachten om ook voltijdstudenten op te gaan leiden: “Want apparatuur en technieken ontwikkelen zich razendsnel. En criminelen spelen daar vlot op in, waardoor digitaal forensisch onderzoek steeds ingewikkelder wordt. In dit vak moet je helemaal vooraan lopen en dit doen we in nauwe samenwerking met ons onderzoek – vanuit het lectoraat Digital Forensics & E-Discovery – én met het werkveld, waaronder het Nederlands Forensisch Instituut. Van het werkveld leren en horen we wat nu belangrijk is of belangrijk gaat worden, zodat wij ons daar meer op kunnen richten en dus masterstudenten afleveren met up-to-date kennis.”

* Voor deeltijd geldt het wettelijk collegegeld i.p.v. het instellingscollegegeld al vanaf september 2024.

Lees hier meer over onze Master Digital Forensics