Hogeschool Leiden

Over

Thema

HBO-Monitor 2023: vliegende start op de arbeidsmarkt voor onze studenten

De HBO-Monitor is een jaarlijks onderzoek onder alle afgestudeerde hbo'ers, anderhalf jaar na hun diplomering. Net als vorig jaar blikken onze alumni vooral tevreden terug op hun opleiding.

Studenten van Hogeschool Leiden vinden met hun diploma op zak al snel een baan op het juiste opleidingsniveau, met een hoger startsalaris dan de afgestudeerden van vorig jaar. Dit blijkt uit de jaarlijkse HBO-Monitor, die door maar liefst 45% van de ondervraagde -alumni van Hogeschool Leiden werd ingevuld. Landelijk was dat 39%. 

In de HBO-Monitor geven recent afgestudeerden hun mening over hun studie en hun ervaringen op de arbeidsmarkt. Dit jaar kwamen de professionals die in 2022 hun diploma behaalden aan het woord. Bijna al onze alumni hebben inmiddels werk gevonden, waarvan 93% al binnen drie maanden nadat ze zijn afgestudeerd. Vier vijfde van hen heeft een functie gevonden die past bij hun niveau (81%) of vakgebied (82%) én de ruime meerderheid (70%) van hen heeft een vast contract.

Tevreden terugblik

Twee derde van de aan Hogeschool Leiden opgeleide professionals blikt (zeer) tevreden terug op hun opleiding (66%). En vier vijfde van hen zou opnieuw voor dezelfde opleiding op onze hogeschool kiezen (79%). Bovendien zou driekwart van onze alumni hun opleiding ook aan anderen aanraden (74%). Angelien Sanderman, voorzitter van het College van Bestuur, is blij met de uitkomsten van de HBO-Monitor. “We scoren nergens onder het landelijk gemiddelde. Daarnaast is het mooi om te zien dat zoveel alumni opnieuw zouden kiezen voor een opleiding aan Hogeschool Leiden. Een groot compliment dus aan alle docenten en medewerkers die er iedere dag weer aan werken om al onze studenten de allerbeste start op de arbeidsmarkt te geven.”

Meer informatie

Benieuwd naar de rest van de uitkomsten? Bekijk alle resultaten op de website van de HBO-Monitor