Hogeschool Leiden

Het lectoraat ERFB en projecten in de gemeente

22 januari 2024 - Voor 2024 hebben we vanuit het lectoraat Eigen Regie bij Fysiotherapie en Beweegzorg aanspraak kunnen maken op budgetten door mooie projecten in te dienen met en bij de gemeente Leiden, Katwijk en Alphen aan den Rijn.

Misschien heb je de afgelopen tijd iets gehoord over GALA en de brede SPUK. SPUK staat voor Specifieke UitKering en GALA voor het Gezond en Actief Leven Akkoord. Voor 2024 hebben we vanuit het lectoraat Eigen Regie bij Fysiotherapie en Beweegzorg aanspraak kunnen maken op deze gelden door mooie projecten in te dienen met en bij de gemeente Leiden, Katwijk en Alphen aan den Rijn.

De gemeente Leiden bekostigt het vervolg op de verkenning van een ‘Inclusieve en aantrekkelijke Leiden Zuidwest’ in 2024. We zijn die verkenning in 2023 gestart (Leendert en Arlette) samen met het lectoraat Sociale Innovatie en Ondernemerschap (SIO). We gaan samen met netwerkpartners, inwoners en studenten activiteiten uitzetten en evalueren.

In Katwijk hebben we een klein budget gekregen om een plan te schrijven voor een groter onderzoek om de deelname en doorstroom van inwoners bij Welzijn op Recept en Bewegen op Recept te vergroten.

In Alphen aan den Rijn hebben we een kleine subsidie ontvangen via de Werkplaats Sociaal Domein (0.1 Fte) en de gemeente heeft dit budget via de SPUK gelden verdubbeld om de ketenaanpak valpreventie in de gemeente breder te ondersteunen en implementeren.

Uiteraard gaan we dit graag in nauwe samenwerking met de opleiding, studenten en docenten uitvoeren.

Hogeschool Leiden

Meer weten over GALA en SPUK?

De Rijksoverheid heeft, samen met VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), gemeente, de GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) en zorgverzekeraars preventieve thema’s opgesteld. Deze thema’s zijn onderverdeeld in sport & bewegen, gezondheid & preventie en het versterken van de sociale basis. Iedere gemeente vraagt jaarlijks geld aan om invulling te geven aan deze thema’s. Om dit geld te ontvangen moeten gemeenten een plan indienen en bij de uitvoering intensief samenwerken met partners. Voor een relatief eenvoudige uitleg van het GALA en de brede SPUK gelden zie (https://www.pharos.nl/spuk-regeling/).

Geschreven door Leendert Guijt en Arlette Hesselink