Student Marlieke | Vrijeschool Pabo: voltijd| Hogeschool Leiden

"Het is geen droge studie, maar juist heel creatief en uitdagend"

Derdejaarsstudent Marlieke (23) vertelt over de keuze voor en ervaringen met de Vrijeschool Pabo aan Hogeschool Leiden. De enige school in Nederland waar je deze studie kunt volgen. Na het starten van twee andere studies kwam ze hier terecht.

Foto Marlieke - Hogeschool Leiden Prijs winnaar 2021 - Vrijeschool Pabo

Studeren aan Hogeschool Leiden

Op dit moment zit ik in mijn derde jaar van de opleiding Vrijeschool Pabo (VSP). Aangezien deze studie alleen in Leiden is, was de keuze waar ik wilde studeren snel gemaakt. Leiden bevalt mij heel goed. De stad en school zijn overzichtelijk en gezellig; dat vind ik fijn. Het is een echte studentenstad. Alles hier is toegankelijk. 

Het keuzemoment

Op de middelbare school hebben we begeleiding gehad bij het oriënteren op studies. Ik heb de Open Dag bezocht en ook meeloopdagen gedaan. Zelf heb ik altijd op een Vrijeschool gezeten en nadat ik in allerlei steden had gekeken naar de mogelijkheden kwam ik uit bij de Vrijeschool Pabo in Leiden. Eigenlijk wist ik eerst niet dat die bestond, maar toen ik er kwam was er meteen een fijne sfeer en betrokken mensen die open stonden voor al mijn vragen. Hierdoor vond ik het toen al een hele aantrekkelijke studie. 

Deze opleiding biedt je de kans om jezelf te leren kennen en alles eruit te halen wat er in zit!

Marlieke

Uiteindelijk heb ik er toch voor gekozen om wat anders te gaan doen. Ik wilde graag de universiteit uitproberen, maar ik merkte dat dit niet was wat ik zocht. Ik voelde mij gewoon meer aangetrokken tot het onderwijs. Zo besloot ik om toch voor de reguliere pabo te gaan. Na een half jaar ben ik gestopt en heb ik mij direct ingeschreven voor de VSP. Ik merkte dat ik wel graag voor de klas wilde staan, maar dat ik nog meer op zoek was naar eigen initiatief en vrijheid. Ik dacht dat dat ik dit zou vinden bij de Vrijeschool Pabo en dit heb ik ook gedaan.

Ervaringen, vakken en stages

Bij de opleiding wordt veel gekeken naar onze eigen kwaliteiten en wat wij in te brengen hebben in de lessen en stages. Die we overigens al best snel gingen doen. In plaats van dat wij een vast lesprogramma volgen dat voor iedereen hetzelfde is, wordt er veel gekeken naar ons als persoon en wat wij kunnen toevoegen aan het onderwijs.

Ik vind de stages en hoe die zijn vormgegeven heel fijn. Wij hebben blokstages: eerst een blok lessen op school en daarna een blok stages. Dit wisselt elkaar af en ik vind dat zelf heel fijn. Zo kan je je heel intensief voorbereiden als je op studie zit en met al die voorbereiding je stage in. Hier heb je ook fijne begeleiding bij. Je hebt altijd je studiebegeleider die op stagebezoek komt en met jou samen de stage voorbereidt. 

De opleiding legt de nadruk op de onderdelen waar jij goed in bent. Je kan jouw sterke kanten hier echt benadrukken!

Marlieke

Alle docenten zijn zo betrokken. Je weet dat als je iemand aanspreekt en je ziet ergens mee of je hebt vragen over een bepaald vak, dat die persoon jou goed genoeg kent om jou verdiepend te helpen. Je bent niet een van de velen personen op de opleiding, maar je voelt je echt gezien. Dit spreekt mijn heel erg aan. Verder vind ik de afwisseling tussen de vakken fijn. Wij hebben veel kunstzinnige/creatieve vakken en daarnaast ook de reguliere vakken die op elke school gegeven worden. Aan de opleiding zit ook nog een didactische en pedagogische kant. De combinatie tussen die drie onderdelen is goed in balans. Hier zijn ze nog steeds in aan het veranderen en verbeteren, dit is een sterk punt van de opleiding. Het is geen droge studie, maar juist heel creatief en uitdagend. 

Grootste misverstand

Veel mensen zijn nog onwetend over de opleiding. Als je alleen al het woord antroposofie noemt, weten veel mensen al niet wat dat is en dat is natuurlijk wel de basis van onze opleiding. Als je eenmaal begint, leer je alles en snap je het verband met het onderwijs. Omdat ik zelf op een Vrijeschool heb gezeten weet ik dat die ‘vaagheid’ juist heel erg meevalt. Velen denken vaak dat dat er is. 

Wil je de pabo gaan doen en zoek je naar afwisseling tussen creativiteit en het cognitieve en sta je open voor de wereld om je heen, dan is de Vrijeschool Pabo echt iets voor jou!

Marlieke

Wat kun je hier later mee?

Je kan heel veel met deze opleiding. Je kan namelijk niet alleen op een Vrijeschool gaan werken, maar ook op een reguliere school. Het werkveld is heel breed. Ik ken ook studenten die de opleiding nu doen, om uiteindelijk wel voor de klas te staan, maar eerst andere kanten op te gaan. Zoals begeleiding van kinderen, verder leren en een bepaald vak geven, of lesgeven op een middelbare school. Dat kan ook nog allemaal. De meeste komen uiteindelijk toch wel terecht op de basisschool. Dit wil ik zelf later ook. 

Gouden studietip

Gewoon jezelf durven zijn en je open durven stellen voor anderen, want alles is goed. Pas als je dat doet ontwikkel je jezelf ook. Sta open voor nieuwe dingen. Dat is heel belangrijk bij deze opleiding. 

Meer weten?

Meer weten over de opleiding Vrijeschool Pabo? Bekijk dan de opleidingspagina en de inschrijfinformatie.