Student Jur| Vrijeschool Pabo: voltijd| Hogeschool Leiden

"Je probeert kinderen iets te leren door hen dingen te laten ervaren"

Jur is derdejaarsstudent Vrijeschool Pabo en is ook nog eens muzikant. Hij wilde zichzelf graag verder ontwikkelen en zag kansen bij Hogeschool Leiden. Hij deelt graag zijn ervaringen, zodat anderen daarvan kunnen leren.

Student Jur| Vrijeschool Pabo: voltijd| Hogeschool Leiden

Een aantal jaar geleden raakte ik bevriend met een jongen die Vaktherapie studeerde aan de hogeschool, waardoor ik gestimuleerd werd om eens naar een Open Dag te gaan. De Vrijeschool Pabo is erg georiënteerd op kunst en muziek en daarnaast is er veel ruimte voor zelfontwikkeling. 

Zelf heb ik onderwijs gehad aan de hand van het jenaplan. Hierbij is alles gekaderd en ga je echt volgens een structuurmethode aan de slag. Wat de vrijeschool biedt, had mij echt flink kunnen helpen in mijn jeugd. Ik had meer in verbinding met kunst en mijn creatieve driften willen staan, zodat ik niet pas op mijn veertiende hoefde te ontdekken dat ik muzikaal was. Gelukkig speelt de vrijeschool hier juist wel heel goed op in.

Het is echt tof om voor de klas te staan met een enthousiaste groep kinderen die graag van je willen leren en die van je beginnen te houden. Dat is zo gaaf eigenlijk.

Jur

Leren in de praktijk

Ik loop nu stage bij een kleine vrijeschool in Rotterdam en heb veertien kinderen in mijn klas. Het is een kleine groep, maar dat betekent niet dat het rustig is in de klas. Het is een superfijne school waar ik me echt mee verbonden voel. Sinds ik hier ben begonnen heb ik gemerkt dat ik echt heel graag leerkracht wil worden. Het mooie aan de vrijeschool vind ik dat je geen strikte methode volgt. Je probeert kinderen iets te leren vanuit de verbinding met de lesstof en door hen dingen te laten ervaren. Denk bijvoorbeeld aan een kunstzinnige les of een lied. Je kunt kinderen bijvoorbeeld een kunstzinnige les bieden, waar ze ook nog iets aan hebben bij een rekenles of hen door middel van het zingen van een prachtig lied een taalles geven. En dit zijn enkel nog maar wat kleine voorbeelden van werken met het hoofd, hart en handen in het vrijeschool onderwijs. Naar mijn idee is hier een gebrek aan bij regulier onderwijs, waardoor kinderen zich niet zo kunnen verbinden met de lesstof.

De vrijeschool en het reguliere onderwijs hebben dezelfde kerndoelen, maar kunnen van elkaar leren wat betreft de methodiek. We zien steeds vaker dat reguliere scholen dingen van de vrijeschool implementeren. Dat wat de vrijeschool al honderd jaar doet, doen zij nu ook. We moeten kinderen klaarstomen voor een bepaalde economie en maatschappij, maar kunnen dit met veel meer creativiteit doen dan dat er nu wordt gedaan.

In het eerste studiejaar leer je elkaar goed kennen. Je gaat op een soort verbindingskamp, waardoor je echt in een warm bad terecht komt. Ik heb hier veel vrienden gemaakt.

Jur

De toekomst

Als ik mijn opleiding heb afgerond wil ik het liefst twee à drie dagen in de week lesgeven. Ik kan mijn passie kwijt in het doceren voor de klas en in het maken van mijn eigen muziek, dus dat zou een mooie combinatie zijn. Ik wil mijn YouTube-kanaal gaan gebruiken om muziek te maken, maar ook om mensen dingen bij te brengen. Daarnaast wil ik graag van alles onderzoeken over mezelf en de wereld en deze reis delen. Tijdens de minor Filosofie, wereldreligies en spiritualiteit die ik heb gevolgd, heb ik hier de handvatten voor gekregen. Er is op YouTube natuurlijk zo’n groot publiek en ik denk dat dat heel erg waardevol is om daar een hele community bij elkaar te brengen die graag van mij wil leren.

Meer weten?

Meer weten over deze opleiding? Bekijk dan de pagina van de Vrijeschool Pabo Voltijd en het verhalenoverzicht.