Marcelle Rittershaus Kuijpers

Marcelle Rittershaus Kuijpers | Docent-onderzoeker | Lectoraat Verpleegkundig Leiderschap

Marcelle Rittershaus Kuijpers is sinds 2017 werkzaam als docent bij de Opleiding tot Verpleegkundige van Hogeschool Leiden. Naast het verzorgen van onderwijs is zij lid van de Vakgroep Klinisch Redeneren en coördinator van het Leernetwerk Wijkverpleging.

In 2020 is zij begonnen als onderzoeker bij het lectoraat Verpleegkundig Leiderschap en heeft zij o.a. een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Minor Verpleegkundig Leiderschap. 

Achtergrond en expertise

Marcelle begon haar carrière als duaal student hbo-verpleegkunde in het HagaZiekenhuis in Den Haag, waar zij als leerling op verschillende afdelingen werkte. Daarna heeft zij de pioniersfunctie van eerstelijns wijkverpleegkundige, de Zichtbare schakel, in de wijk Laak in Den Haag opgezet. In deze functie werkte zij voor en samen met wijkbewoners om hun zelfmanagement te vergroten, hun netwerk te versterken en zo nodig toe te leiden naar instanties van zorg en welzijn.

Om haar honger naar meer kennis over het vak te stillen heeft zij daarna de Master Advanced Nursing Practice gevolgd en was zij zowel werkzaam in een huisartsenpraktijk als in een verpleeghuis als verpleegkundig specialist in opleiding. 

In dit lectoraat hoop ik bij te kunnen dragen aan het versterken van verpleegkundigen in hun rol als leiders in de gezondheidszorg.

Marcelle

Zoals haar loopbaan doet vermoeden is Marcelle breed geïnteresseerd in het vak verpleegkunde en altijd op zoek naar manieren om kennis op te doen, ideeën te ontwikkelen en invloed uit te oefenen op het vak.

In de functie van onderzoeker bij het lectoraat wil zij zichzelf verder verdiepen in het doen van kwalitatief onderzoek met als doel de praktijk en het onderwijs voor verpleegkundigen te innoveren.