Opleiding tot verpleegkundige

Propedeuse Verpleegkunde

Tijdens je eerste studiejaar, de propedeuse, oriënteer je je op de studie en je toekomstige baan. Wat doe je als verpleegkundige precies? Wat is je toekomstige rol? Wat moet je kunnen? In het propedeutisch jaar krijg je te maken met zes beroepssituaties. Tijdens elke beroepssituatie staat een patiënt centraal met een bepaalde aandoening en problematiek. Je krijgt projectonderwijs en casusgestuurd onderwijs. Belangrijke vakken tijdens de propedeuse zijn anatomie, fysiologie, pathologie en beroepsvaardigheden. Je maakt ook kennis met de praktijk.

Oriëntatie op de rol van zorgverlener

De rol van zorgverlener komt tijdens het eerste jaar uitgebreid aan bod, zowel in theorie als in het vaardigheidsonderwijs. Je maakt ook kennis met de praktijk door een stage van tien weken in een zorginstelling. Uiteraard leer je ook veel van vakken als anatomie, fysiologie, pathologie, verpleegkundig redeneren en beroepsvaardigheden. De theorie van deze vakken komt uitgebreid aan bod in de propedeuse. Na de propedeuse begint de hoofdfase.

Wil je mensen ondersteunen maar weet je nog niet of je dat als verpleegkundige of als sociaal werker wilt doen? Bekijk dan of onze Brede Propedeuse Zorg & Welzijn iets voor jou is.

Na mijn uitloting voor Geneeskunde, ben ik met de hbo-opleiding Verpleegkunde begonnen, aanvankelijk de voltijdvariant. Al snel kwam ik erachter dat de koppeling tussen theorie en praktijk veel beter bij mij past en ben ik overgestapt naar de duale opleiding. Ik werk nu vier dagen per week en ben één dag per week op de hogeschool te vinden. Voor mij is dit de perfecte leer-werkomgeving. Ik ga iedere dag met plezier naar mijn werk en naar de hogeschool.

Nikki van der Linden, studente Verpleegkunde duaal