Studentinschrijving

Studiekeuzecheck Opleiding tot Verpleegkundige voltijd

Verpleegkunde is een prachtig beroep. Om verpleegkundige te worden is inzet, motivatie en doorzettingsvermogen nodig. Van verpleegkundigen wordt immers veel gevraagd en veel verwacht. Om een bewuste studiekeuze te maken, doorloop je voor de Opleiding tot Verpleegkundige voltijd een verplichte Studiekeuzecheck. Je krijgt hierdoor een goed beeld van de opleiding en het beroep en je ziet of de opleiding voor jou een goede keuze is.

Heb je je ook aangemeld voor een andere opleiding bij Hogeschool Leiden? Voor iedere opleiding gelden er eigen toelatingseisen. Je vindt deze op de pagina Inschrijven en toelating van iedere opleiding. Let op: deze Studiekeuzecheck wordt alleen doorlopen door de voltijd studenten. De volgende varianten hebben een verplichte intakeprocedure: vierjarige deeltijdopleiding, doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen en de doorstroomroute voor SW-afgestudeerden.

Procedure Studiekeuzecheck (SKC)

Na je aanmelding in Studielink ontvang je een uitnodiging (op het mailadres dat je hebt doorgegeven bij Studielink) voor deelname aan de Studiekeuzecheck.

De Studiekeuzecheck van de Opleiding tot Verpleegkundige bestaat uit verschillende onderdelen.

Het invullen van de digitale Leidse Scan voor Motivatie (LSM) (duur: ongeveer 1 uur)

De LSM bestaat uit het online beantwoorden van een aantal vragen. Hierbij wordt gekeken naar je motivatie en in hoeverre je je hebt verdiept in de studie. Na je aanmelding in Studielink ontvang je een mail met daarin het verzoek om de Leidse Scan voor Motivatie (LSM) in te vullen.   

  • In de vragenlijst vragen we naar jouw motivatie (redenen) voor het kiezen van de Opleiding tot Verpleegkundige. Hiervoor is het belangrijk dat je:​ 
  • weet wat de opleiding ongeveer inhoudt (de vakken);​ 
  • weet wat studeren op het hbo inhoudt (werkvormen);​ 
  • weet wat het beroepsperspectief is (waar en in welke functies kun je als verpleegkundige gaan werken na het behalen van het diploma?);​ 
  • kunt uitleggen waarom de studie en het beroep bij jou passen. 

Het voorbereiden van en deelnemen aan de SKC-sessie (duur: ongeveer 4 uur)


Tijdens de SKC-sessie maak je o.a. kennis met het beroep Verpleegkundige en maak je kennis met je toekomstige medestudenten. Je kunt alleen deelnemen aan de SKC-sessie, nadat je de LSM hebt ingevuld en ingediend (uiterlijk 31 mei 2024). Je kunt in de LSM jouw voorkeur voor een SKC-dag aangeven. Uiterlijk één week voor de SKC-sessie ontvang je de uitnodiging per mail. 

Let op: deelname aan beide onderdelen is voor deze opleiding verplicht. Doe je dit niet of niet op tijd, dan ben je voor studiejaar 2024-2025 niet toelaatbaar voor de Opleiding tot Verpleegkundige. Alle communicatie over de Studiekeuzecheck ontvang je via het mailadres dat je hebt doorgegeven bij Studielink. Check je e-mail daarom regelmatig. Ontvang je geen e-mail? Controleer dan je spambox en neem wanneer nodig contact met ons op via skcverpleegkunde@hsleiden.

Belangrijke data

  • maandag 1 mei 2024: deadline aanmelden voor opleiding in Studielink 
  • woensdag 31 mei 2024: deadline invullen en indienen van (digitale) Leidse Scan voor Motivatie (LSM)
  • zaterdag 20 april, vrijdag 31 mei, dinsdag 11 juni en dinsdag 18 juni 2024: SKC-sessie (aan het einde van de LSM krijg je de mogelijkheid je voorkeur door te geven)

Studieadvies

Nadat de laatste SKC-sessie heeft plaatsgevonden, ontvang je na twee weken een persoonlijk advies vanuit de opleiding (positief, twijfel of negatief) over de mate waarin de Opleiding tot Verpleegkundige voltijd voor jou een geschikte keuze lijkt. Dit advies is niet bindend, het helpt jou te bepalen of de opleiding bij je past.

Voorbereiding Studiekeuzecheck

Wil jij jezelf optimaal voorbereiden op de Studiekeuzecheck? Bekijk de pagina Hulp bij je studiekeuze en doe de Reality Check!

Inschrijven en toelating | Opleiding tot Verpleegkundige voltijd | Veelgestelde vragen