Studentinschrijving

Inschrijven en toelating Opleiding tot Verpleegkundige: deeltijd

Op deze pagina vind je informatie over de toelatingseisen, aanmeldprocedure en kosten van de Opleiding tot Verpleegkundige deeltijd voor studiejaar 2024-2025.

Ben je op zoek naar de informatie over onze andere opleidingsvarianten? Bekijk de pagina’s over de Opleiding tot Verpleegkundige voltijddoorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen, doorstroomroute voor sociaal werkers en het duale traject van de Opleiding tot Verpleegkundige (vanaf het derde studiejaar).

Aanmelden

Wil je in september starten met de deeltijdopleiding tot Verpleegkundige? Bekijk hieronder of je voldoet aan de toelatingseisen en meld je zo snel mogelijk aan via Studielink (uiterlijk 15 juni).

Voor aanmelding via Studielink heb je een DigiD nodig. Het aanvragen van een DigiD duurt ongeveer een week. Direct na je aanmelding op Studielink ontvang je per e-mail je studentnummer voor Hogeschool Leiden.

De complete informatie over inschrijven bij Hogeschool Leiden vind je op de inschrijfpagina van Studentinschrijving.

Intakeprocedure (verplicht)

Bewust en gemotiveerd kiezen voor een studie vergroot de kans om je studie succesvol af te ronden. Daarom doorloop je voor de Opleiding tot Verpleegkundige deeltijd een verplichte intakeprocedure. 
Deze intakeprocedure ziet er als volgt uit:

  • je woont een Open Dag of Informatieavond bij (dit onderdeel is niet verplicht voor inschrijving);
  • je controleert aan de hand van de Reality Check hoe reëel jouw beeld van de studie en de bijbehorende toekomstperspectieven zijn (dit onderdeel is niet verplicht voor inschrijving);
  • je meldt je aan voor de opleiding via Studielink;
  • je vult uiterlijk 30 juni de digitale vragenlijst in (dit onderdeel is verplicht voor inschrijving);
  • je bent aanwezig bij één van de voorlichtingsbijeenkomsten op dinsdagochtend 21 mei of woensdagochtend 3 juli 2024 (dit onderdeel is verplicht voor inschrijving).

Na je aanmelding in Studielink ontvang je een uitnodiging (op het mailadres dat je hebt doorgegeven bij Studielink) om een digitale vragenlijst in te vullen. In deze vragenlijst kun je onder andere aangeven naar welke voorlichtingsbijeenkomst jij wil komen. Ongeveer één week voorafgaand aan de voorlichtingsbijeenkomst waar jij je voor hebt opgegeven, ontvang je hiervoor een uitnodiging per mail.

Voorlichtingsbijeenkomst

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst op dinsdagochtend 21 mei of woensdagochtend 3 juli krijg je informatie over de opleiding, ontmoet je toekomstige medestudenten en proef je de sfeer bij de opleiding. Er wordt een presentatie gegeven over de opbouw en de inhoud van de opleiding. Aansluitend ga je in gesprek met docenten en is er voldoende ruimte om vragen te stellen. Meer informatie hierover ontvang je per mail, uiterlijk één week voor de voorlichtingsbijeenkomst.

Let op: het invullen van de digitale vragenlijst en aanwezigheid bij een voorlichtingsbijeenkomst zijn voorwaarden om toegelaten te worden tot de opleiding. Alle communicatie over het intakeproces ontvang je via het mailadres dat je hebt doorgegeven bij Studielink. Check je email daarom regelmatig. Ontvang je geen email? Controleer dan je spambox en neem wanneer nodig contact met ons op via [email protected].

Toelatingseisen

Het volgen van de Opleiding tot Verpleegkundige in deeltijd is alleen mogelijk als je voldoet aan de volgende vooropleidingseisen:

  • diploma havo, vwo met elk profiel. Dit geldt voor leerlingen die de vernieuwde Tweede Fase (vanaf 2007) volgen en voor leerlingen die eindexamen doen volgens het programma van de Tweede Fase die in 2006 of eerder is gestart
    of
  • mbo-diploma niveau 4.

Let op: je kunt de Opleiding tot Verpleegkundige deeltijd alléén volgen wanneer je al een baan hebt, met een contract van minimaal 20 uur, bij een zorginstelling. Daarnaast is het van belang dat je daar begeleid kunt worden door iemand met een afgeronde Opleiding tot Verpleegkundige (op hbo-niveau). Indien je nog geen baan het, zul je eerst moeten solliciteren bij een zorginstelling. In het volgende overzicht van instellingen kun je zien bij welke zorginstellingen onze studenten in dit studiejaar hun praktijkleerperiode volgen. Download het overzicht van instellingen ( pdf, 91 KB ).

Als je als ZZP’er werkt, kun je dit niet als werkplek voor het modulaire programma gebruiken. Je bent dan niet toelaatbaar tot een van onze opleidingsvarianten.

Toelatingsonderzoek 21+

Als je niet in het bezit bent van een van de vereiste diploma's en je bent bij aanvang van de studie 21 jaar of ouder, dan kun je een capaciteitenonderzoek aanvragen. Meer informatie hierover vind je op de pagina Toelatingsonderzoek 21+ van de afdeling Studentinschrijving.

Aanvullend Deficiëntieprogramma biologie
Als opleiding merken wij dat sommige studenten, die geen eindexamen hebben gedaan in biologie, moeite hebben met het volgen van ons onderwijsprogramma. Mocht je geen biologie in je pakket hebben gehad dan is het in jaar 1 mogelijk om bij ons aanvullende medische biologielessen te volgen die gericht zijn op de dan actuele beroepssituaties.

Kosten

De hoogte van het collegegeld voor bacheloropleidingen wordt jaarlijks vastgesteld. De actuele bedragen en informatie vind je op de pagina Collegegeld van de afdeling Studentinschrijving. 

De kosten van boeken, syllabi en andere studiematerialen bedragen voor de gehele deeltijdopleiding ongeveer € 1.350,- (waarvan ongeveer €1000,- tijdens het eerste studiejaar).

Inhoud hbo verpleegkunde deeltijd | Reality Check