Hogeschool Leiden

Afstudeerrichting Beeldende therapie

Als beeldend therapeut zet je schilder-, teken- en boetseertechnieken in bij de therapie. Afhankelijk van de doelstelling van de cliënt, kies je de technieken en oefeningen die hier goed bij passen. Het is bijvoorbeeld heel anders om iets precies na te tekenen met een potlood (controle), dan te schilderen met waterverf, een techniek waarvan het resultaat zich minder gemakkelijk laat voorspellen (loslaten).

Wat kun je bereiken met Beeldende therapie?

Met behulp van beeldende kunst is het mogelijk om dat wat moeilijk bespreekbaar of onbewust is toch te uiten. In het creatief bezig zijn, kan de cliënt op een veilige manier experimenteren met nieuw gedrag. Het tastbare resultaat biedt mogelijkheden om te reflecteren op gedrag en nieuwe inzichten te krijgen.

Bron: TV Rijnmond - Maak Kanker Kansloos

Is Beeldende therapie iets voor mij?

Bij de opleidingsrichting Beeldende therapie ligt de nadruk op schilderen, tekenen en boetseren, vormen, kleuren en materiaal. Jij hebt artistieke aanleg en je vindt het leuk om zelf beeldend te werken. Ook ben je geïnteresseerd in beeldend werk van anderen. Je hoeft geen volleerd kunstenaar te zijn, maar je kunt uit de voeten met basistechnieken en je wilt je hierin verder scholen. 

Goed om te weten: belangrijk bij alle afstudeerrichtingen is dat je als toekomstig therapeut over voldoende draagkracht beschikt om jezelf en de kunsten in te kunnen zetten in de therapie.

Stefanie  | afgestudeerd richting Beeldende therapie

De kunstzinnige opdrachten geven me veel energie. Schilderen is daarbij mijn favoriet. Het kleurengebruik en de betekenissen die daar achter kunnen schuilen!

Stefanie | afgestudeerd richting Beeldende therapie

Inhoud opleiding | Inschrijven en toelatingHulp bij je studiekeuze | Veelgestelde vragen