Inschrijven en toelating opleiding Vaktherapie
Op deze pagina vind je informatie over de toelatingseisen, aanmeldprocedure en kosten voor studiejaar 2023-2024.
Aanmelden
Wil je in september 2023 starten met de opleiding Vaktherapie? Bekijk hieronder of je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden en meld je zo snel mogelijk aan via Studielink (uiterlijk 1 mei 2023). Bij je aanmelding in Studielink maak je direct de keuze voor Vaktherapie Beeldend, Vaktherapie Muziek of Vaktherapie Spraak & Drama.
Voor aanmelding via Studielink heb je een DigiD nodig. Het aanvragen van een DigiD duurt ongeveer een week. Direct na je aanmelding op Studielink ontvang je per e-mail je studentnummer voor Hogeschool Leiden.
De complete informatie over inschrijven bij Hogeschool Leiden vind je op de inschrijfpagina van Studentinschrijving.
Toelating
Met een diploma vwo, havo of mbo (niveau 4) of gelijkwaardig diploma voldoe je aan de algemene vooropleidingseisen van de vaktherapie-opleiding van Hogeschool Leiden.
Daarnaast is er voor deze opleiding ook een aanvullende toelatingseis van toepassing. Deze aanvullende toelatingseis bestaat uit een toelatingsbijeenkomst (verplicht). Bekijk de informatie over de bijeenkomsten voor de verschillende opleidingsrichtingen:
Toelatingsonderzoek 21+
Als je niet in het bezit bent van een van de vereiste diploma's en je bent bij aanvang van de studie 21 jaar of ouder, dan kun je een capaciteitenonderzoek aanvragen. Meer informatie hierover vind je op de pagina Toelatingsonderzoek 21+ van de afdeling Studentinschrijving.
Nederlandse taal
Een goede beheersing van de Nederlandse taal is noodzakelijk. Voor anderstalige studenten geldt het niveau van het staatsexamen Nederlandse Taal (NT2) programma II.
Kosten
De hoogte van het collegegeld voor bacheloropleidingen wordt jaarlijks vastgesteld. De actuele bedragen en informatie vind je op de pagina Collegegeld van de afdeling Studentinschrijving.
Voor het eerste studiejaar van de opleiding bedragen de kosten van boeken en de aanschaf van de basismaterialen voor de opleidingsrichtingen Spraak- en dramatherapie en Muziektherapie ongeveer 350,- euro en voor de opleidingsrichting Beeldende therapie rond de 600,- euro.
De kosten voor de boeken in de vervolgjaren komen voor de opleidingsrichtingen Spraak- en dramatherapie en Muziektherapie uit op ongeveer 150,- euro en voor de opleidingsrichting Beeldende therapie op rond de 300,- euro.
Voor de opleidingsrichting Muziektherapie zijn er nog aanvullende kosten afhankelijk van welke instrumenten je kiest.
Inhoud opleiding Vaktherapie | Hulp bij studiekeuze | Veelgestelde vragen