Studentinschrijving

Inschrijven en toelating opleiding Vaktherapie

Op deze pagina vind je informatie over de toelatingseisen en de aanmeldprocedure voor studiejaar 2024-2025. 

Aanmelden

Wil jij in september 2024 starten met Vaktherapie? Bekijk hieronder of je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden en meld je zo snel mogelijk aan via Studielink (uiterlijk 1 mei). Bij je aanmelding in Studielink maak je direct de keuze voor Vaktherapie Beeldend, Vaktherapie Muziek of Vaktherapie Spraak & Drama.

Voor aanmelding via Studielink heb je een DigiD nodig. Het aanvragen van een DigiD duurt ongeveer een week. Direct na je aanmelding op Studielink ontvang je per e-mail je studentnummer voor Hogeschool Leiden.

De complete informatie over inschrijven bij Hogeschool Leiden vind je op de inschrijfpagina van Studentinschrijving.

Toelating

Met een diploma vwo, havo of mbo (niveau 4) of gelijkwaardig diploma voldoe je aan de algemene vooropleidingseisen van de vaktherapie-opleiding van Hogeschool Leiden.

Daarnaast is er voor deze opleiding ook een aanvullende toelatingseis van toepassing. Bekijk de informatie hierover voor de verschillende opleidingsrichtingen:

Toelatingsonderzoek 21+

Als je niet in het bezit bent van een van de vereiste diploma's en je bent bij aanvang van de studie 21 jaar of ouder, dan kun je een capaciteitenonderzoek aanvragen. Meer informatie hierover vind je op de pagina Toelatingsonderzoek 21+ van de afdeling Studentinschrijving.

Nederlandse taal

Een goede beheersing van de Nederlandse taal is noodzakelijk. Voor anderstalige studenten geldt het niveau van het staatsexamen Nederlandse Taal (NT2) programma II.

Kosten

De hoogte van het collegegeld voor bacheloropleidingen wordt jaarlijks vastgesteld. De actuele bedragen en informatie vind je op de pagina Collegegeld van de afdeling Studentinschrijving.

Let op: Vanaf collegejaar 2023-2024 valt Vaktherapie onder sector Gezondheidszorg waardoor de regeling voor het volgen van de opleiding als tweede studie is aangepast. Wil je exact weten wat je het aankomende studiejaar gaat betalen? Check het via mijn.duo.nl.

Voor het eerste studiejaar van de opleiding bedragen de kosten van boeken en de aanschaf van de basismaterialen voor de opleidingsrichtingen Spraak- en dramatherapie en Muziektherapie ongeveer 350,- euro en voor de opleidingsrichting Beeldende therapie rond de 600,- euro.  

De kosten voor de boeken in de vervolgjaren komen voor de opleidingsrichtingen Spraak- en dramatherapie en Muziektherapie uit op ongeveer 150,- euro en voor de opleidingsrichting Beeldende therapie op rond de 300,- euro. 

Voor de opleidingsrichting Muziektherapie zijn er nog aanvullende kosten afhankelijk van welke instrumenten je kiest.

Inhoud opleiding Vaktherapie | Hulp bij studiekeuze | Veelgestelde vragen