Studentinschrijving

Inschrijven en toelating opleiding Vaktherapie

Op deze pagina vind je informatie over de toelatingseisen, aanmeldprocedure en kosten voor studiejaar 2022-2023

Aanmelden

Wil je in september 2022 starten met de opleiding Vaktherapie? Bekijk hieronder of je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden en meld je zo snel mogelijk aan via Studielink (uiterlijk 1 mei 2022). Bij je aanmelding in Studielink maak je direct de keuze voor Vaktherapie Beeldend, Vaktherapie Muziek of Vaktherapie Spraak & Drama.

Voor aanmelding via Studielink heb je een DigiD nodig. Het aanvragen van een DigiD duurt ongeveer een week. Direct na je aanmelding op Studielink ontvang je per e-mail je studentnummer voor Hogeschool Leiden. 

De complete informatie over inschrijven bij Hogeschool Leiden vind je op de inschrijfpagina van Studentinschrijving.

Toelating

Voor wat betreft vooropleidingseisen ben je toelaatbaar tot de opleiding Vaktherapie Beeldend, Muziek en Spraak & Drama, als je in het bezit bent van een diploma havo-, vwo- of mbo- niveau 4 óf je hebt een gelijkwaardig diploma behaald. Je bent welkom met elk profiel of vakkenpakket. 

Belangrijk om te weten: om er zeker van te zijn dat je een bewuste keuze hebt gemaakt voor dit beroep en een indicatie te geven of de opleiding bij je past, maken we voor de start graag kennis met jou tijdens een matchingsbijeenkomst (aanvullende eis). Samen ontdekken wij of de opleiding een goede match voor jou is. Na deelname aan deze bijeenkomst hoor je of je toelaatbaar bent. 

Vanaf uiterlijk 15 november 2021 vind je hier de data waarop de matchingsbijeenkomst wordt georganiseerd en aanvullende informatie over wat je kunt verwachten en welke voorbereiding nodig is. 

Toelatingsonderzoek 21+

Als je niet in het bezit bent van een van de vereiste diploma's en je bent bij aanvang van de studie 21 jaar of ouder, dan kun je een capaciteitenonderzoek aanvragen. Meer informatie hierover vind je op de pagina Toelatingsonderzoek 21+ van de afdeling Studentinschrijving.

Nederlandse taal

Een goede beheersing van de Nederlandse taal is noodzakelijk. Voor anderstalige studenten geldt het niveau van het staatsexamen Nederlandse Taal (NT2) programma II.

Kosten

De hoogte van het collegegeld voor bacheloropleidingen wordt jaarlijks vastgesteld. De actuele bedragen en informatie vind je op de pagina Collegegeld van de afdeling Studentinschrijving.

Voor het eerste studiejaar van de opleiding bedragen de kosten van boeken en de aanschaf van de basismaterialen voor de opleidingsrichtingen Spraak- en dramatherapie en Muziektherapie ongeveer 350,- euro en voor de opleidingsrichting Beeldende therapie rond de 600,- euro.  

De kosten voor de boeken in de vervolgjaren komen voor de opleidingsrichtingen Spraak- en dramatherapie en Muziektherapie uit op ongeveer 150,- euro en voor de opleidingsrichting Beeldende therapie op rond de 300,- euro. 

Voor de opleidingsrichting Muziektherapie zijn er nog aanvullende kosten afhankelijk van welke instrumenten je kiest.

Inhoud opleiding Vaktherapie | Hulp bij studiekeuze | Veelgestelde vragen