Studentinschrijving

Inschrijven en toelating opleiding Vaktherapie

Op deze pagina vind je informatie over de toelatingseisen, aanmeldprocedure en kosten voor studiejaar 2021-2022.

Aanmelden

Wil je in september 2021 starten met de opleiding Vaktherapie? Bekijk hieronder of je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden en meld je zo snel mogelijk aan via Studielink (uiterlijk 1 mei 2021). Bij je aanmelding in Studielink maak je direct de keuze voor Vaktherapie Beeldend, Vaktherapie Muziek of Vaktherapie Spraak & Drama.

Voor aanmelding via Studielink heb je een DigiD nodig. Het aanvragen van een DigiD duurt ongeveer een week. Direct na je aanmelding op Studielink ontvang je per e-mail je studentnummer voor Hogeschool Leiden.

De complete informatie over inschrijven bij Hogeschool Leiden vind je op de inschrijfpagina van Studentinschrijving.

Toelatingseisen

Je bent toelaatbaar tot de opleiding Vaktherapie (Beeldend, Muziek en Spraak & Drama) als je voldoet aan de aanvullende eis (meer informatie hierover lees je hieronder) én als je in het bezit bent van een diploma havo-, vwo- of mbo- niveau 4 óf je hebt een gelijkwaardig diploma behaald. Je bent welkom met elk profiel of vakkenpakket. Biologie wordt aanbevolen.

Aanvullende eis bij Vaktherapie

Om er zeker van te zijn dat je een bewuste keuze hebt gemaakt voor dit beroep en een indicatie te geven of de opleiding bij je past, heeft de opleiding Vaktherapie een verplichte intakeprocedure. 

Bekijk de informatie over de intakeprocedure   

Let op: heb je je al aangemeld via Studielink? Houd dan je e-mailbox goed in de gaten. Communicatie over de intakeprocedure verloopt via het mailadres dat je hebt doorgegeven in Studielink. Ontvang je geen mail over de intakeprocedure? Controleer dan je spambox en neem wanneer nodig contact met ons op via info@hsleiden.nl of +31(0)71 5188 900.

Toelatingsonderzoek 21+

Als je niet in het bezit bent van een van de vereiste diploma's en je bent bij aanvang van de studie 21 jaar of ouder, dan kun je een capaciteitenonderzoek aanvragen. Meer informatie hierover vind je op de pagina Toelatingsonderzoek 21+ van de afdeling Studentinschrijving.

Nederlandse taal

Een goede beheersing van de Nederlandse taal is noodzakelijk. Voor anderstalige studenten geldt het niveau van het staatsexamen Nederlandse Taal (NT2) programma II.

Hulp bij je studiekeuze?

Om de juiste studiekeuze te kunnen maken is het belangrijk dat je van te voren een duidelijk beeld hebt van de opleiding en van de beroepen die je hiermee kunt gaan uitoefenen. Een opleiding moet bij je passen. De Studiekeuzecheck daagt jou uit om voor de start van je bacheloropleiding na te denken over je studiekeuze en geeft je tips die je helpen om meteen een goede start te maken.

Voor alle opleidingsrichtingen van Vaktherapie bestaat de Studiekeuzecheck (niet verplicht) uit de Reality Check. Wil je jezelf optimaal voorbereiden op de Reality Check? Bezoek de (online) Open Dag, kom Proefstuderen en bekijk de pagina Hulp bij je studiekeuze.

Kosten

De hoogte van het collegegeld voor bacheloropleidingen wordt jaarlijks vastgesteld. De actuele bedragen en informatie vind je op de pagina Collegegeld van de afdeling Studentinschrijving.

De kosten van boeken, syllabi en andere studiematerialen bedragen voor het eerste jaar van de opleiding ongeveer € 400. In de jaren daarna ligt dit bedrag lager.

Voor de richting Beeldende therapie heb je ateliermaterialen nodig. Deze komen voor het eerste jaar op ongeveer € 180 en het tweede jaar op € 75. Voor de richting Muziektherapie heb je muziekinstrumenten nodig. In het eerste jaar zijn de kosten € 300 of meer. In de volgende jaren is dit € 1.000 of meer. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de manier van aanschaf. Voor Spraak- en dramatherapie zijn er bijkomende kosten voor de aanschaf van oefenmaterialen (jongleerattributen e.d.).

Voor het volgen van de opleiding Vaktherapie is het verder handig als je over een eigen computer beschikt.