"Trots op onze antroposofische oriëntatie"
Wil je meer te weten komen over de antroposofische oriëntatie van de opleiding Vaktherapie? Barbara van de Loo vertelt je er meer over en geeft je allerlei tips om meer te weten te komen over de filosofie achter antroposofie.
Hoe zie je de antroposofische oriëntatie terug in de opleiding Vaktherapie? Docent Barbara van de Loo werkt al ruim 15 jaar met veel plezier bij deze bijzondere opleiding. In haar lessen combineert zij haar achtergrond in de kunstzinnige therapie met haar universitaire opleiding psychologie.

Nieuwsgierig hoe de antroposofische visie zichtbaar wordt in de opleiding? Bekijk de kennisclip.
Barbara van de Loo: "Je bent meer dan alleen je lichaam; je bent een denkend, voelend en willend mens. Fysieke of psychische klachten zien we als signaal voor een leven dat uit balans is. Zo kunnen bijvoorbeeld lichamelijke klachten samenhangen met teveel piekeren, in je hoofd zitten. De kunsten worden ingezet om te onderzoeken waar de disbalans vandaan komt.
Daarnaast helpen de kunsten om het evenwicht te herstellen. De antroposofisch georiënteerde Vaktherapie kenmerkt zich door aandacht voor het individu, diepgang en zingeving. Jij leert wat de gezondmakende, vitaliserende werking van de kunsten is. Ook ga je de kunsten inzetten als middel om tot expressie te komen. In de opleiding leer je verder kijken dan je ooit zou vermoeden!"
![]()
De antroposofische en ervaringsgerichte visie heeft mij, dit maal als docent, terug gebracht bij de opleiding Vaktherapie van Hogeschool Leiden
Barbara
Meer zien en lezen
Interessante websites
Op deze website vind alles wat je wilt weten over de antroposofische zorg.
Hogeschool Leiden heeft als enige in Nederland een lectoraat dat zich richt op het kennisdomein van de antroposofische gezondheidszorg. Het lectoraat streeft ernaar op termijn een van de belangrijke en innovatieve onderzoeksgroepen van antroposofische gezondheidszorg en integrative medicine in Nederland en Europa te zijn.
Ben je nieuwsgierig naar de actuele ontwikkelingen op het gebied van vrijeschoolonderwijs? Het lectoraat Waarde(n) van Vrijeschoolonderwijs houdt zich bezig met de bredere discussie over onderwijs. Op de webpagina's van het lectoraat vind je onder andere een overzicht van onderzoeken, publicaties, presentatie en onderwijsontwikkelingen waarbij het lectoraat betrokken is.
De Nederlandse Vereniging van Kunstzinnig Therapeuten (NVKT) gaat uit van de antroposofische filosofie dat lichaam, ziel en geest onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. De kunstzinnig therapeuten die zijn aangesloten zijn professioneel en beschikken over een gedegen kennis van de reguliere gezondheidszorg.
Podcasts
Camilla Haag is muziektherapeut. Ze is werkzaam in zowel een gezondheidscentrum, een instelling voor mensen met een beperking en haar eigen praktijk. Een gesprek over de relatie tussen muziek/muziek maken en onze emoties en persoonlijkheid; hoe kwetsbaarheid je groeiplekken kunnen aangeven en wat muziektherapie daarin kan betekenen.
Floor van Loon is kunstzinnig therapeut en heeft een eigen praktijk waarin ze therapeutische begeleiding biedt voor kinderen en ouders. Een gesprek over beeldende therapie, wat we laten zien en wat het kan betekenen.
Literatuurtips
In dit artikel van het Nederlands Kenniscentrum voor Angst Dwang Trauma en Depressie lees je meer over de effectiviteit van kunstzinnige therapie bij het behandelen van angstklachten bij vrouwen.
Het tijdschrift van de Antroposofische Vereniging in Nederland is het kwartaalblad over het verhaal achter de biodynamische landbouw en voeding, maatschappelijke vernieuwing, antroposofische zorg en vrijeschoolonderwijs.
![]()
De opleiding Vaktherapie van Hogeschool Leiden is uniek in het verbinden van reguliere en antroposofische inzichten. In het onderwijs zie je dit terug in de manier van kijken naar cliënten. Na je afstuderen ben je opgeleid als antroposofisch geïnspireerd vaktherapeut en dat staat dan ook vermeld op je getuigschrift
Barbara
Nog meer weten?
Er zijn nog veel meer manieren om meer te weten te komen over antroposofie en vaktherapie. Vraag het bijvoorbeeld aan onze docenten en studenten tijdens een Open Dag.
Naar de startpagina van de opleiding Vaktherapie