Toegepaste Psychologie

Hoe ziet je week eruit bij Toegepaste Psychologie

Op deze pagina krijg je een indruk van de manier van onderwijsgeven bij de opleiding Toegepaste Psychologie in Leiden. Hopelijk geeft dit je een idee  van hoe je week eruit kan zien als je kiest voor onze opleiding. Binnen de opleiding werken we in periodes van 10 weken. Binnen deze 10 weken ga je samen met je projectgroep werken aan een leeropdracht die past binnen het werkveld van een toegepast psycholoog. Al het onderwijs is op elkaar afgestemd, zodat jullie op het juiste moment de juiste informatie krijgen.

De start van de week

Je start de lessen elke week met een zogeheten Check-In. Hierin kijk je vooruit naar de week die komt. Hoe sta je er voor en wat heb je deze week nodig om verder te komen in het proces? Op basis van de Check-In bekijken de docenten welke ondersteuning jullie nodig hebben bij de komende projectlessen.

Binnen de projectles krijg je kennis die nodig is om verder te werken aan je opdracht. Ook is er tijd om samen met je projectgroep zelfstandig te werken aan de opdracht. De volgende dag heb je hoorcollege. Bij het hoorcollege krijg je les in de theorie die hoort bij de leeropdracht. Daarnaast vergaar je nog meer kennis over Toegepaste Psychologie. Na het college heb je de mogelijkheid om een les Nederlands volgen. Binnen de lessen Nederlands werk je aan het verbeteren van jouw schrijf skills.

Hogeschool Leiden

Verder aan de slag

De volgende dag heb je een vaardigheidsles. Binnen deze les is er ruimte om te werken aan de vaardigheden die je als toegepast psycholoog nodig hebt. Je gaat aan de slag met jouw presentatie skills. Hoe breng je een boodschap duidelijk en helder over aan een groep mensen en leer je hen een vaardigheid aan?

Niklas | afgestudeerd

De sociale onderdelen zijn interessant, maar niet altijd even makkelijk. Dat hoort ook bij het vak. Je stapt regelmatig buiten je ‘comfortzone’. Daar leer je zoveel van! Vanuit die positieve ervaring kun je later ook anderen coachen of trainen.

Niklas | afgestudeerd

Later in de week heb je een les waarin je samen met jouw studieloopbaanbegeleider werkt aan jouw professionele houding. Wat kun jij doen om de samenwerking binnen een projectgroep te verbeteren, hoe vergader je met jouw projectgroep en wat zijn jouw leerdoelen voor deze periode? In de middag heb je nog een Check-Out. Binnen deze les ga je samen met jouw projectgroep terugblikken op de afgelopen week. Wat was jullie plan en wat hebben jullie bereikt? Vervolgens ga je samen bepalen, wat het doel voor volgende week is en wat je nog moet doen thuis om dat te bereiken. Kortom, je bepaalt waar je bij de volgende Check-In wilt staan.

De laatste dag heb je geen lessen op school. Deze dag geeft jou de tijd om zelfstandig te werken aan de leeropdracht. Elke week overleggen jullie zelf als projectgroep wat er nodig is om leeropdracht succesvol af te ronden. 

Inhoud opleiding Toegepaste Psychologie | Inschrijven en toelating | Reality Check