Hoofdgebouw Hogeschool Leiden

Interprofessioneel leren en werken in de Vitale Delta

7 februari 2019 - Op donderdag 7 februari 2019 organiseerde Amsterdam Health Education and Discovery (AHEAD) de goed bezochte Conferentie Interprofessioneel leren & werken in Zorg & Welzijn.

De conferentie richtte zich op drie centrale thema’s: ‘De praktijk van het onderwijs, de kunst van het samen leren’, ‘Structuren en schotten in de zorg, kwestie van anders organiseren’ en ‘De praktijk van het samenwerken: je moet er oog voor hebben’.

Workshop over grenzen kijken en interprofessioneel samenwerken

Diverse sprekers uit Canada, de Verenigde Staten en Nederland hielden plenaire lezingen. Voor kleinere groepen waren er workshops. De workshop over hoe belangrijk het is voor professionals in de gezondheidszorg en sociaal domein om over de grenzen van de eigen discipline te leren kijken en goed interprofessioneel kunnen samenwerken, werd verzorgd door lector Suzan van de Pas, Katja van Vliet en Camilla Jaspers. 

“Interprofessioneel leren en samenwerken is een belangrijk thema het programma Vitale Delta van de vier hogescholen in de Deltaregio Zuid-Holland (Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Leiden, Haagse Hogeschool en Hogeschool Inholland).”

Katja van Vliet

Vervolgens vertelde Suzan van der Pas, lector Sociale Innovatie en Ondernemerschap, hoe zij dit concreet vanuit het lectoraat heeft uitgewerkt in een innovatieve praktijk.

“Vanuit het lectoraat hebben we hebben een Learning community . Hier kunnen studenten van de opleidingen Sociaal Werk en Verpleegkunde van Hogeschool Leiden, de Haagse Hogeschool en de huisartsen in opleiding van het LUMC, interprofessioneel leren en samenwerken.”

Suzan van der Pas

In de vragenronde en interactieve werkvorm waren de deelnemers van de workshop uit het onderwijs, medische vakgebieden en welzijnswerk zeer geïnteresseerd naar deze innovatieve en interprofessionele leer / werkpraktijk. De conclusie: Goed voorbeeld doet volgen. 

Meer informatie

Wil je meer informatie over Interprofessioneel leren en werken in de Vitale Delta en de toepassing hiervan? Neem dan contact met:

  • Dr. Suzan van der Pas, lector Sociale Innovatie en Ondernemerschap Hogeschool Leiden en één van de leidende lectoren van Sociaal Vitaal, e: pas.vd.s@hsleiden.nl
  • Dr. Katja van Vliet, programmamanager Vitale Delta, e: k.p.van.vliet@hr.nl
  • Camilla Jaspers MSW, werkpakketleider van ‘Sociaal Vitaal’ onderdeel van de Vitale Delta, e: jaspers.c@hsleiden.nl
V.l.n.r. Camilla Jaspers, Suzan van der Pas en Katja van Vliet.
V.l.n.r. Camilla Jaspers, Suzan van der Pas en Katja van Vliet