Werkveld Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Hulp bij je studiekeuze - Sociaal Werk

Hoe kom je erachter of de opleiding Sociaal Werk bij Hogeschool Leiden echt bij je past? Er zijn verschillende (online) mogelijkheden om dat te ontdekken.

Bezoek de Open Dag

Maak kennis met studenten en docenten van de opleiding Sociaal Werk en stel hen al je vragen. Loop rond op de campus en proef de sfeer. De hele dag kun je workshops en presentaties van de verschillende opleidingen volgen en kun je de informatiemarkten bezoeken.

Lees meer over de Open Dag

Kom Proefstuderen

Tijdens het Proefstuderen krijg je een indruk van de inhoud en het niveau van de bacheloropleiding Sociaal Werk in Leiden. Zo kun je zelf ervaren of de opleiding en de manier van onderwijsgeven bij je passen. Je ervaart hoe het onderwijs er inhoudelijk uitziet en of die manier bij je past. Daarnaast zijn er studenten waar je mee in gesprek kunt gaan. De eerstvolgende mogelijkheden om te komen Proefstuderen bij de voltijdopleiding is helaas niet bekend. Wanneer dit weer mogelijk is, kan je dat op deze pagina vinden. 

Goed om te weten: wil je graag een rondleiding door de hogeschool of meer informatie over de inhoud van de opleiding en de beroepsmogelijkheden, bezoek dan eerst de Open Dag!

Oriënteer jezelf op de opleiding

Maak op de website kennis met de opleiding:

Bedenk van te voren op welke vragen je antwoord zoekt. Heb je inspiratie nodig? Hieronder vind je alvast wat handige vragen:

  • Wat houdt de opleiding precies in?
  • Hoeveel college-uren of contacturen heb je per week?
  • Hoe is het contact met de docenten?

Meer inspiratie nodig? Bekijk alle slimme vragen via Studiekeuze123.

Ben jij op dit moment bezig met een mbo-opleiding en wil je hbo Sociaal Werk gaan studeren? Bekijk dan alvast de tips en ervaringen van andere studenten.

Ervaringen van studenten

Benieuwd naar de ervaringen van onze studenten?

Verken het vakgebied en de toekomstmogelijkheden

De beroepsomgeving van sociaal werk is divers. Met jouw diploma kun je onder andere terecht bij vluchtelingenwerk, jeugdzorg of psychiatrie. Wat wordt jouw baan? Bekijk op onze opleidingspagina welke beroepsmogelijkheden er zijn en hoe je takenpakket er straks uit kan zien.

Wil jij werken met jeugd? Spreken de hulpverlening én het speciaal onderwijs je aan? Bekijk dan ook de mogelijkheden van Sociaal Werk: Jeugd in Onderwijs.

Nieuwsgierig naar hoe het is om te werken in het vakgebied van Sociaal Werk? Bekijk de video van Marjolein waarin ze vertelt over haar ervaringen na het afstuderen.

Is er een match? Kijk en vergelijk

Leg vergelijkbare opleidingen naast elkaar en kijk waar ze in verschillen. Oriënteer je bijvoorbeeld ook bij vergelijkbare varianten/opleidingen op het gebied van Sociaal Werk en Toegepaste Psychologie:

  • Sociaal Werk: Jeugd in Onderwijs: wil je werken met jeugd en ben je geïnteresseerd in hulpverlening én het speciaal onderwijs? Bekijk dan de mogelijkheden van dit opleidingstraject.
  • Toegepaste Psychologie: heb je meer interesse in het dieper ingaan op het gedrag van mensen, maar dan niet in de rol van hulpverlener? Dan past deze opleiding misschien meer bij jou.
  • Sociaal Juridische Dienstverlening: spreekt de combinatie van sociaal en juridisch je aan? Bekijk dan de mogelijkheden van de opleiding SJD.
  • Vaktherapie: als vaktherapeut maak je mensen sterker behulp van beeldende kunst, muziek of spraak- en drama.

Wil je meer opleidingen van Hogeschool Leiden vergelijken?
Bekijk ons complete opleidingsaanbod

Anne | student

De basisvaardigheden die we krijgen tijdens de opleiding geven praktische handvatten om goed een gesprek aan te gaan. En dat doe je bij sociaal werk best vaak. Je leert ook veel over jezelf, wat soms behoorlijk confronterend kan zijn.

Anne | student

Laatste check!

Heb jij inmiddels een goed beeld van de opleiding en de beroepsmogelijkheden? Doorloop dan als laatste stap de studiekeuzecheck via het stappenplan van Kies Bewust.

Keuze gemaakt

Ben je zeker van je keuze? Op de pagina Inschrijven en toelating vind je alle informatie over hoe je je kunt inschrijven, wat de toelatingseisen en kosten zijn. 

Studenten zijn druk bezig

Inhoud Sociaal Werk voltijd | Inschrijven en toelating | Stappen Kies Bewust