Werkveld Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Is Sociaal Pedagogische Hulpverlening iets voor jou?

Vraag het een willekeurige hulpverlener en die zal je zeggen dat hij of zij een mooi maar pittig beroep heeft. Je werkt met kinderen, pubers, volwassenen met vaak ernstige problemen. Wanneer je geïnteresseerd bent in de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening, ga dan bij jezelf na of het vak bij je past. Er zijn diverse eigenschappen en kwaliteiten die je geschikt maken voor de sociaal pedagogische hulpverlening. Je kunt dit kort testen met onderstaande beweringen. Minder dan vijf keer een volmondig 'ja’? Misschien past een andere opleiding van Hogeschool Leiden beter bij jou.

  • Je bent geïnteresseerd in mensen.
  • Je bent nieuwsgierig naar wat mensen zelf willen en kunnen.
  • Je wilt hulpverlenen aan en opkomen voor mensen die het moeilijk hebben.
  • Je wilt mensen begeleiden om hun leven zinvol te laten zijn.
  • Je begeleidt graag kinderen, jongeren, volwassenen of ouderen.
  • Je staat stevig in je schoenen.
  • Je wilt weten hoe iets zit en bent bereid daar hard voor te studeren.
  • Je wilt jezelf ontwikkelen, weten wat je kunt betekenen voor anderen en je durft kritisch naar jezelf te kijken.
  • Je bent bereid jouw manier van doen te veranderen als je daardoor beter met anderen om kunt gaan en je bent flexibel.
  • Je vindt het leuk om dingen goed te organiseren.

Twijfel je? Volg het programma van Kies Bewust.

Brede propedeuse Jeugd: lesgeven of hulpverlenen, weet je het nog niet?

Wil je met kinderen werken en later inzetbaar zijn in het onderwijs of hulpverlening? De unieke brede propedeuse Jeugd is een oriëntatiejaar bedoeld voor toekomstige professionals die willen werken in de hulpverlening, jeugdzorg of het onderwijs. Je investeert in een brede basis en ontdekt of het onderwijs of de hulpverlening het beste bij jou past. Na het behalen van je propedeusediploma stroom je door in het tweede jaar van de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo), Sociaal Pedagogische Hulpverlening of Maatschappelijk Werk en Dienstverlening.

Brede propedeuse Zorg & Welzijn: hulpverlenen of zorg verlenen, wat gaat het worden?

Wil je mensen ondersteunen, maar weet je nog niet of je dat als verpleegkundige of als hulpverlener wilt doen? Misschien is de brede propedeuse Zorg & Welzijn dan iets voor jou. Je krijgt vakken uit beide opleidingen en je ontdekt wat het beste bij je past. Na het behalen van je propedeusecertificaat stroom je door in het tweede jaar van de opleiding Verpleegkunde of SPH.

Nederlands: taalvaardigheid essentieel

Een goede beheersing van de Nederlandse taal is noodzakelijk voor het volgen van de studie. Om die reden is Nederlands onderdeel van het eerste jaar. Studenten bereiden zichzelf voor op de (instap)toets met behulp van een online taalprogramma. In het derde studiejaar vindt er een toets op hbo-niveau plaats.

Master Jeugdzorg

Wil je na het behalen van je titel nog verder studeren, dan kan dit. Binnen Hogeschool Leiden is de master Jeugdzorg ontwikkeld. Na de opleiding mag je, meteen, met de master beginnen als je 20 uur in het werkveld werkt (betaald of onbetaald). De opleiding heeft de mogelijkheid om voor enkele studenten een traineeship te regelen waardoor ze deel kunnen nemen aan de master.

Vanaf studiejaar 2017-2018 gaan de opleidingen Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en Sociaal Pedagogische Hulpverlening samen in de opleiding Sociaal Werk. Hiermee spelen we in op wat er nu nodig is in de beroepspraktijk. Vanaf uiterlijk 1 november vind je op onze website alle informatie over deze nieuwe opleiding.