HBO Rechten studenten aan de slag

Opbouw studie Sociaal Juridische Dienstverlening

Tijdens je opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening maak je kennis met uiteenlopende beroepen. Je leert de theorie, oefent praktijksituaties en traint je professionele vaardigheden. Soms individueel, vaak in groepen. Altijd gericht op je beroep en afgestemd op wat jij op dat moment aankunt en moet weten. De studie Sociaal Juridische Dienstverlening is verdeeld over vier jaar. Ieder jaar is opgedeeld in studieblokken. Omdat je op veel plekken terecht kunt komen, maak je tijdens de opleiding kennis met uiteenlopende beroepen.

Een weekje Sociaal Juridische Dienstverlening studeren ( pdf, 746 KB )

Nauwe samenwerking met beroepenveld SJD

Bij de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening werken we nauw samen met organisaties binnen het beroepenveld waarin jij straks gaat werken. Zo weet je zeker dat je tijdens jouw studie de kennis en vaardigheden ontwikkelt waar het werkveld om vraagt. Maak alvast kennis met de bedrijven en organisaties waar wij mee samenwerken. Hoe deze bedrijven en organisaties de samenwerking met de hogeschool en stagiaires ervaren lees je hier.

Vakken volgen op jouw niveau

Een aantal vakken volg je samen met studenten uit andere opleidingen, op je eigen niveau. Dit zijn vakken waar je algemene vaardigheden leert, zoals Engels, onderzoeksvaardigheden, communicatieve vaardigheden; presenteren, communicatieve vaardigheden; basis gespreksvaardigheden, schriftelijke taalvaardigheid en Connect! (studieloopbaanbegeleiding).

Studenten verschillen niet alleen in karakter, maar ook in kennis en vaardigheden. Daarom bieden we - waar mogelijk - vakken op meerdere niveaus aan (denk bijvoorbeeld aan Engels en Nederlands). Wees niet bang, we zullen je altijd uitdagen om een niveau hoger te gaan.

Propedeuse: brede inleiding

Het eerste jaar begint breed. Je volgt inleidende vakken in de belangrijkste rechtsgebieden zoals staatsrecht, privaatrecht, bestuursrecht, strafrecht en internationaal recht. Ook krijg je les in belangrijke vaardigheden zoals gesprekstechnieken, samenwerken en presenteren. Aan het einde van het eerste jaar krijg je een studieadvies. Als je 60 EC hebt behaald (EC = European Credits) heb je de propedeuse binnen. Wanneer je minder dan 50 EC hebt behaald, krijg je een bindend negatief studieadvies. Je mag de opleiding dan niet voortzetten. Bekijk hier het studieschema ( pdf, 378 KB ).

Overstappen?

Zit je bij de opleiding toch niet helemaal op je plek? Dan kun je in periode 3 van jaar 1 overstappen naar een andere opleiding binnen het interessegebied Management en Bedrijf. Je behoudt dan natuurlijk je studiepunten van de gemeenschappelijke vakken.

Tweede studiejaar: diversiteit en conflicthantering

In het eerste blok van het tweede jaar leer je vluchtelingen en migranten adviseren over hun verblijf. Begeleidende vakken zijn sociologie en omgaan met diversiteit. In blok twee ga je in op het Familierecht en Gezondheidsrecht, waarbij je een training krijgt in conflicthantering. Het derde blok kruip je in de huid van een beleidsmedewerker van de gemeente en schrijf je een nota over armoedebeleid. Je leert meer over Faillissementsrecht, Schuldhulpverlening en je wordt getraind in motiverende gespreksvoering. In het laatste blok van jaar twee staat het thema 'De SJD'er als sociaal raadsman- vrouw' centraal. De vakken Psychiatrie en Privaat- en Huurrecht helpen je daarbij.

Derde en vierde studiejaar: richting aan carrière

In het derde en vierde jaar geef je richting aan je carrière. In het derde jaar loop je tien maanden stage en kom je een dag in de week op de hogeschool voor intervisie, mediation en onderzoek. Het vierde jaar volg je de eerste twee blokken naar keuze, de minoren. De tweede helft van het jaar werk je aan een afstudeeropdracht bij een bedrijf of instelling waar jouw interesse ligt.

Studeren op jouw manier

Bij Sociaal Juridische Dienstverlening studeer je op jouw manier. Hogeschool Leiden zet verschillende vormen van onderwijs in, zodat jij het beste kan leren. We gebruiken daarbij ICT vaak als hulpmiddel. Op die manier kunnen we de contacttijd echt gebruiken om de diepte in te gaan.

 • Contactonderwijs
  Dit is al het onderwijs dat fysiek op de hogeschool (of een externe leeromgeving) wordt gegeven. Dat kunnen hoor- en werkcolleges zijn, trainingen, projectbijeenkomsten en individuele begeleidingsgesprekken.
 • Online onderwijs
  Vanuit huis je hoorcollege terugkijken? Dat kan! Veel colleges worden opgenomen en kun je makkelijk online bekijken. En denk ook aan e-learnings, quizzen, toetsen, video-meetings, chats, online werkgroepen... Ook online heb jij contact met je docenten en medestudenten.
 • Onderwijs in de praktijk
  Dit is al het onderwijs dat in de beroepspraktijk plaatsvindt. Dat zijn activiteiten waarbij je juist buiten de school en in de beroepspraktijk bezig bent. Voorbeelden hiervan zijn stages, externe projecten en afstuderen.

Wat je op zak hebt na je studie

Studeren is meer dan alleen in de boeken duiken. De opgedane kennis en ervaring neem je mee om goed voorbereid het beroepenveld in te kunnen stappen. Nieuwsgierig wat Hogeschool Leiden te bieden heeft?

 • een propedeuse: een brede basiskennis
 • twee minoren: specialistische vakkennis in de richting van jouw keuze
 • een (buitenland)stage: werkervaring in de beroepspraktijk
 • een afstudeeropdracht: de ultieme proeve van kunnen
 • een hbo-diploma: het bewijs van je daadkracht, inhoud en doorzettingsvermogen
 • een uitgebreid netwerk: de kostbare contacten met je medestudenten, docenten, lectoren en professionals uit de beroepspraktijk
 • een berg ervaring in het bepalen van jouw richting: in je toekomstige werk en in jouw verdere leven.

Ofwel: alles wat je nodig hebt om zelfstandig, zelfverzekerd en zelfsturend aan je werkende leven te beginnen!