Residentiële Jeugdzorg

Onderwijs en stages

Kennis die wordt opgedaan door activiteiten van lectoraat Residentiële Jeugdzorg wordt op verschillende manieren geïntegreerd in het onderwijs van Hogeschool Leiden, zoals in de master Jeugdzorg, de minor Werken in Gedwongen Kader. Daarnaast zijn de lectoraatsonderzoekers intensief betrokken bij verschillende afstudeerprojecten. Ook wordt kennis gedeeld door het schrijven van studieboeken voor het hbo-onderwijs. 

  • Slotboom, A., Ezinga, M., Hoeve, M., & Van der Helm, G. H. P. (Eds.). (2012). Vrouwen- en meisjescriminaliteit. Den Haag: Boom.
  • Van der Helm, G. H. P., & Hanrath, J. (Eds.). (2012). Wat werkt in de gesloten jeugdzorg. Amsterdam: SWP.
  • Van der Helm, G. H. P., Schaftenaar, P., Van Vliet, J., & Kroger, U. (Eds.). (2013). Leefklimaat in de klinische forensische zorg. Amsterdam: SWP.

Afstudeerprojecten

Er zijn diverse mogelijkheden om bij ons lectoraat af te studeren. We kunnen afstudeerplekken aanbieden aan zowel Hbo als WO studenten. Gezien de dataverzameling en projecten continu doorlopen, is het vrijwel altijd mogelijk om een actuele onderzoeksvraag te formuleren en een afstudeeronderzoek op te zetten.

Op verschillende momenten in het jaar bieden wij studenten van Hogeschool Leiden (SW&TP) de mogelijkheid om zich bij ons aan te melden als zij interesse hebben. Deze studenten kunnen op de Elektronische Leeromgeving (ELO) van hun opleiding meer informatie vinden en aansluitend contact opnemen met een van de lectoraatsmedewerkers.

Studenten van andere universiteiten en andere hogescholen kunnen direct contact opnemen met een van de lectoraatsmedewerkers om de mogelijkheden te bespreken.

Onderzoeksstages

We hebben continu hulp nodig bij dataverzameling en –verwerking en het schrijven van rapportages en daardoor hebben we het hele jaar door ruimte voor 2 à 3 stagiaires of mensen die onderzoekservaring willen opdoen tijdens of vlak na hun studie (hbo of wo). Naast het opdoen van ervaring in het onderzoeksproces, kan je ook bijdragen aan het ontwikkelen van reeds bestaande en nieuwe onderzoekslijnen door het doen van verdiepend of explorerend onderzoek.

Heb je interesse? Neem dan contact op met Veronique van Miert.