Studenten presenteren onderzoek aan lectoraat Residentiële Jeugdzorg

Studenten presenteren onderzoek aan lectoraat Residentiële Jeugdzorg

Het afgelopen jaar hebben zestien studenten van verschillende opleidingen (Social Work, Master Jeugdzorg en Sociaal Juridische Dienstverlening) onderzoek gedaan in opdracht van het Lectoraat Residentiële Jeugdzorg.

De onderwerpen liepen uiteen van het toepassen van de maatregel “vastpakken en vasthouden” binnen een gesloten jeugdzorg-instelling tot de ervaringen van adolescenten binnen een Justitiële Jeugdinstelling en de inrichting van het resocialisatieproces binnen een tbs-kliniek. Op 4 juli presenteerden zij de resultaten aan het lectoraat en hun medestudenten.

Aanbevelingen voor de praktijk

De studenten hadden concrete aanbevelingen voor de praktijk, zoals Brenda en Rozi die aanraadden om tbs-patiënten voor te bereiden op maatschappelijke veranderingen. Ze gaven als voorbeeld dat patiënten na een verblijf van 9 jaar soms nog nooit gebruik hebben gemaakt van een ov-chipkaart en dat dit voor praktische problemen zorgt in de resocialisatie.
Een andere student – Jeanine - hoopt uit haar onderzoek aanbevelingen voor het lectoraat te kunnen doen. Zij gaat na de zomer interviews doen met jongeren in de open jeugdzorg over hoe zij de regels op de groep ervaren. Aangezien dit direct met het leefklimaat te maken heeft, kan het lectoraat deze informatie gebruiken om adviezen te formuleren aan de instellingen waar het leefklimaatonderzoek plaatsvindt.

Kennismaking met het werkveld

De meeste studenten hebben tijdens hun onderzoek ook een kijkje kunnen nemen in de instellingen waar ze mogelijk in de toekomst gaan werken. Een aantal studenten heeft een Meeloopdag gehad en anderen kregen een rondleiding. Dit werd als erg positief ervaren. Volgend jaar zal het lectoraat weer ruimte hebben om een groep studenten te begeleiden bij hun onderzoeksopdracht en dan zullen de presentaties ook voor alle geïnteresseerden toegankelijk zijn.