Hogeschool Leiden

De leefwereld van de jongeren beter begrijpen? Speel het spel ‘BoobieTrap’

30 november 2022 - Onderzoekers van lectoraat Residentiële Jeugdzorg van Hogeschool Leiden hebben maandag 28 november het spel ‘BoobieTrap’ gelanceerd.

Het spel ondersteunt jongeren en opvoeders en docenten om op een laagdrempelige manier met elkaar in gesprek te gaan over belangrijke thema’s zoals: sociale media, grenzen aangeven, vriendschap & relaties. 

BoobieTrap laat jongeren nadenken over hun eigen rol in bepaalde situaties en is een prettige manier om met jongeren in gesprek te gaan. Het spel werd na meerdere keren spelen door zowel de gezinshuizen als verschillende groepen zeer positief ontvangen: “Het spel zorgde voor een ontspannen omgeving, waarin de kids heel natuurlijk over belangrijke onderwerpen konden praten, zonder dat er een zware lading op lag. Ze reageren op elkaar en gaan met elkaar in gesprek.”

Hogeschool Leiden

In het kader van het project “Een goede Toekomst, Een geslaagde trajectbenadering voor slachtoffers van seksuele uitbuiting” heeft het lectoraat de onderzoekspilot gezinshuizen uitgevoerd. In deze pilot stond de bewustwording en deskundigheidsbevordering van gezinshuisouders over seksuele uitbuiting centraal. Het doel van de training is het aanreiken van een update van kennis en vaardigheden zodat gezinshuisouders in staat zijn tijdig te signaleren en passend interveniëren. Belangrijk daarbij is dat gezinshuisouders in gesprek gaan en blijven om zo tijdig een mogelijke terugval te kunnen signaleren. Zo is ook het spel ontwikkeld, omdat er behoefte was om op een andere manier in gesprek te gaan over niet altijd even makkelijke thema’s. 

In de handreiking BoobieTrap: Een training voor gezinshuisouders over seksuele uitbuiting: kennis opdoen, signaleren en in gesprek gaan ( pdf, 649 KB ) lees je meer over de totstandkoming van de training en het spel.

Hoe beoordelen de jongeren hun welzijn en het leefklimaat?

Naast de training en het spel zijn tijdens het onderzoek van het lectoraat acht meiden van vier gezinshuizen een jaar gevolgd. Zij hebben in dat jaar onder meer vragenlijsten ingevuld over het leefklimaat en welzijn. De meiden beoordelen het leefklimaat in de gezinshuizen positief, zij ervaren een open leefklimaat. De alliantie tussen de meiden en gezinshuisouders is redelijk en zij vinden dat ze bij de gezinshuisouder terecht kunnen als er problemen zijn. Deze resultaten bevestigen eerdere onderzoeken dat gezinshuizen beter in staat zijn om een open en ondersteunend leer- en leefklimaat te realiseren dan de traditionele residentiele voorzieningen. Er kan meer nadruk gelegd worden op de relationele veiligheid. Meer weten? Bekijk hier de resultaten van de pilot.

Interesse in de trainingsmodule en het spel?

De training en het spel BoobieTrap zijn geëvalueerd en doorontwikkeld tot onder meer een module van 5 lessen voor gezinshuisouders en hbo-studenten Sociaal Werk. De module informeert de gezinshuisouder en de aankomende professionals Sociaal Werk over mensenhandel met de nadruk op seksuele uitbuiting. Er is een docentenhandleiding voor deze trainingen geschreven.

Heb je vragen of wil je meer informatie over de training of de docentenhandleiding? Neem dan contact op met Mireille Gommans: [email protected]. De kosten van het spel zijn 55 euro (exclusief verzendkosten) en vanaf 28 november 2022 te bestellen.

Wil je het spel bestellen? Stuur een mailtje naar Femia Vuist: [email protected].