Hogeschool Leiden

Anorexia nervosa succesvol behandelen

KRANT V/D AARDE - 12 juni 2020 - Onder leiding van Peer van der Helm doet Heleen Wesselius onderzoek naar de effectiviteit van Past Reality Integration op de behandeling van anorexia. Drs. Lenneke van Hastenberg vertelt meer over deze behandeling.

Drs. Lenneke van Hastenberg (1970) studeerde psychologie. Dit hielp haar in haar eigen strijd met anorexia nervosa. Pas toen ze veel later met Past Reality Integration (PRI) in contact kwam, ontdekte ze waar deze ziekte werkelijk over gaat. PRI werkt met het onderliggende trauma en wordt ook ingezet voor mensen die worstelen met eetproblematiek. Dit met veelbelovende resultaten.

Vertel eens iets over je werk…

Ik werk vanuit een eigen praktijk, maar wel in een groep therapeuten, allemaal bezig met PRI, ontwikkeld door de Nederlandse psychologe Ingeborg Bosch, die twintig jaar geleden De Herontdekking van het ware zelf, haar eerste boek schreef over PRI. Ondertussen werken we binnen PRI met een expertiseteam, specifiek gericht op eetstoornissen.

Naast psychologe ben je ook ervaringsdeskundige…

Ja, ik ontwikkelde zelf anorexia rond mijn 17de.  In die tijd was men daar nog niet zo bekend mee dus na enkele jaren was ik al uitbehandeld. Maar de eetstoornis beheerste nog steeds mijn doen en laten en dus mijn leven. Toen ik psychologie ging studeren en leerde over gedrag, begon ik te begrijpen waar ik aan leed, al bleef veel onduidelijk. Gelukkig kon ik mezelf wel uit de dwang om niet te eten bevrijden.   

Hoe valt het dan precies te begrijpen, anorexia?

Ik heb het zelf eigenlijk pas echt begrepen door mijn werk met PRI. Daarvoor wist ik helemaal niet waarom ik niet wilde eten. Ik vond het ragdun zijn helemaal niet mooi. Ik voelde me ook schuldig. Dat hoor je veel, schuldgevoel. Het lijkt immers toch alsof je niet wil eten in plaats van dat je niet kunt eten. Er werd ook gezegd dat het was om aandacht te krijgen terwijl ik eigenlijk net het liefste wou verdwijnen. Dat is het eigenlijk: echt willen verdwijnen, niets mogen voelen of nodig mogen hebben.   

 

Lees het volledige interview met Drs. Lenneke van Hastenberg in de krant van de aarde.