Hogeschool Leiden

“Eetproblemen gaan nooit alleen over eten”

Lector Peer van der Helm (Residentiële Jeugdzorg) heeft 26 januari een nieuw boek gepubliceerd, genaamd ‘Herstel van eetproblemen (anorexia)’. De ondertitel luidt ‘Op weg naar verantwoorde ambulante zorg: ‘zoveel thuis als mogelijk’’.

Het boek richt zich op jeugdzorgwerkers, kinderartsen, diëtisten, sociotherapeuten, pedagogen, (toegepast) psychologen en ouders.

“Eetproblemen zijn zeer complex en gaan niet alleen over eetproblemen,” licht Van der Helm toe. “Tegelijkertijd kom ik in de residentiële zorg bijna geen meisjes met complexe problematiek tegen die geen eetproblemen hebben. Het probleem is complex, en dus dient de zorg ook veel breder te zijn dan een oplossing voor het symptoom.”

Bekijk meer informatie over het boek

Hogeschool Leiden

In dit boek pleit Van der Helm voor een radicaal andere aanpak, waarbij motiverende basisbehoeften van de zelfdeterminatietheorie voorop staan. Dat wil zeggen: verbondenheid (met familie en vrienden), competentie (naar school of opleiding) en autonomie. Vanwege de complexe ontstaanswijze heeft transdiagnostische (integrale) therapie de voorkeur.
Zo blijkt uit onderzoek dat veel cliënten last hebben van (micro-)trauma en vaak ook hooggevoeligheid. Andere copingsvaardigheden kunnen daarom behulpzaam zijn. Dat kan in veel gevallen ook thuis, ambulant, of in ieder geval ‘zo thuis als mogelijk’.

Een stagiaire van Peer van der Helm bij lectoraat Residentiële Jeugdzorg maakte recentelijk een korte documentaire over de doelgroep die hier te bekijken is: