Hogeschool Leiden

Jeugdzorg Plus in Verandering?

SOCIAALWEB - 15 september 2021 - Frederique Coelman (Levvel) en Susan Terweij (Parlan) pleiten in Sociaalweb voor een radicale verandering van het huidige stelsel van Jeugdzorg Plus (gesloten jeugdzorg).

Allebei werken ze al heel lang in diezelfde gesloten jeugdzorg en ze weten dus waar ze het over hebben.

Hun belangrijkste argumenten gaan over negatieve effecten van het uit huis halen van kinderen (zie ook: https://sociaalweb.nl/nieuws/de-uithuisplaatsingsfabriek-in-nederland/), het gebrek aan aansluiting met de maatschappij, het doorplaatsen van kinderen als hete aardappels door het systeem (Alicia), gebrekkige vervolgzorg en verschillen in de uitvoering, waarbij schadelijke praktijken zoals separeren, ondanks de beloften van de sector niet worden opgelost (op Levvel na).

De wetenschappelijke onderzoeken waar ze naar verwijzen (De Valk en De Jongh – de Kruijf, zijn al weer relatief oud en de niet nagekomen belofte niet meer te separeren ook al uit 2018.

Maar zoals de auteurs terecht schrijven, een systeem veranderen gebeurt niet vanzelf door goede bedoelingen en de sector het zelf te laten doen (beleid van VWS). Daar is de sector te verdeeld voor en spelen er te veel belangen mee (stenen & bedden, vaste contracten, personeelstekort en onderlinge concurrentie).

We zien dezelfde problematiek in België waar ze twee jaar geleden met ‘Beveiligend Verblijf’ zijn begonnen, hun variant op JeugdzorgPlus, en bijvoorbeeld in Estland. Ook daar zijn de gesloten instellingen volgestroomd, omdat er plek was.

Dan doet het systeem wat het moet doen en in beide landen zaten de gesloten instellingen meteen vol als oplossing voor een ingewikkeld maatschappelijk probleem (jongeren met ernstige problematiek waar we geen weg mee weten) en we ze dus bij gebrek aan alternatief wegstoppen. En ook in België en in Estland blijkt het geen oplossing te zijn.

Frederique en Susan hebben gelijk in hun analyse, maar de vraag in de titel….’doe je mee?’ Zal vanuit de sector net als de keren daarvoor worden beantwoord met zwijgen en doorgaan waar ze al mee bezig waren. En dat blijft zo, zolang de jeugdbescherming bij gebrek aan alternatief blijft plaatsen, gemeenten bij gebrek aan kennis de rekening blijven betalen en VWS het aan de sector blijft overlaten.

Lees het artikel van Susan en Frederique op Sociaalweb.