Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Anna van der Want

Lector Waarde(n) van Vrijeschoolonderwijs

Over Anna van der Want

Sinds 1 november 2022 is dr. Anna van der Want de nieuwe lector Waarde(n) van Vrijeschoolonderwijs bij Hogeschool Leiden.

Anna van der Want studeerde theologie aan de Universiteit Utrecht en richtte zich in haar promotieonderzoek 'Teachers Interpersonal Role Identity' op de professionele identiteit van docenten in het voortgezet onderwijs. Gedurende haar loopbaan werkte Anna als onderzoeker, lerarenopleider en onderwijsadviseur op diverse universiteiten en hogescholen.

Leidende vragen in haar loopbaan als onderzoeker en lerarenopleider zijn: waartoe doen we wat we doen, hoe geven mensen betekenis aan wat er om hen heen gebeurt en wat is de identiteit van een leerkracht, van een school, van een groep mensen? Anna: “Ik ben mateloos gefascineerd naar hoe docenten, leerkrachten en schoolorganisaties betekenis geven aan het onderwijs en datgene wat er gebeurt.”

Anna van der Want
Ik ben mateloos gefascineerd naar hoe docenten, leerkrachten en schoolorganisaties betekenis geven aan het onderwijs en datgene wat er gebeurt.

Ambities voor de onderzoeksgroep

Zoals gebruikelijk zal Anna als nieuwe lector eerst een periode nemen om zich te oriënteren. Tijdens deze periode gaat zij zich verder verdiepen in het werk dat de afgelopen jaren is neergezet door het team van Aziza Mayo. Onlangs zei Anna in een interview hierover: “Aan de ene kant zal ik voortborduren op wat er is, maar ik wil ook als nieuwkomer met een frisse blik op onderzoek uit. Natuurlijk vervolgen we lopende onderzoekslijnen rond thema’s als leiderschap, toetsing, diversiteit en hoogbegaafdheid.

Verder ga ik de komende tijd ontdekken op welke gebieden er vraagstukken zijn die thuishoren in een nieuwe onderzoeksagenda. Ik zal daarom veel lezen, kijken, gesprekken voeren en vooral veel luisteren naar het werkveld en de collega’s om mij heen.” Meer weten? Lees het hele interview.

In het najaar van 2023 zal Anna haar visie en plannen uiteenzetten in haar lectorale rede.

Onderzoeksgroep Waarde(n) van Vrijeschoolonderwijs

De onderzoeksgroep Waarde(n) van Vrijeschoolonderwijs is onderdeel van de faculteit Educatie. Op dit moment bestaat de onderzoeksgroep uit een kenniskring waarin naast Anna vier onderzoekers zich bezighouden met onderzoek naar de waarde(n) van Vrijeschoolonderwijs. Meer informatie over het vind je op de onderzoekspagina.

100 jaar vrijeschoolonderwijs in Nederland, maar wat is het eigenlijk?

10 juni 2024 | Publicatie
Vrijeschoolonderwijs groeit in Nederland. Het was tijd voor een gedegen en kritische beschrijving over hoe er tegen vrijeschoolonderwijs wordt aangekeken.
Lees meerover 100 jaar vrijeschoolonderwijs in Nederland, maar wat is het eigenlijk?
verschillende afbeeldingen van kinderen in de klas

Identiteit van de school in perspectief

5 april 2023 | Algemeen
Lector Anna van der Want verzorgt workshop over de waarden van de leerkracht bij het symposium ‘’Identiteit en Burgerschap op de kaart".
Lees meerover Identiteit van de school in perspectief
Gebouw Hogeschool Leiden

Nieuwe lector Waarde(n) van Vrijeschoolonderwijs

30 november 2022 | Algemeen
Met ingang van 1 november jl. is dr. Anna van der Want aangesteld als nieuwe lector Waarde(n) van Vrijeschoolonderwijs aan Hogeschool Leiden. Zij volgt hiermee Aziza Mayo op.
Lees meerover Nieuwe lector Waarde(n) van Vrijeschoolonderwijs
Anna, lector waarden van vrijschoolonderwijs