Hogeschool Leiden

Onderzoek naar een vaak slecht begrepen professie: communicatie

24 maart 2022 - Sinds 2018 doet het lectoraat PR & Transparantie onderzoek naar de hoeveelheid communicatieprofessionals in verschillende landen en waar hun werk uit bestaat. Dit versterkt het begrip van een vaak slecht begrepen professie.

Elk jaar dragen vierdejaarsstudenten van de opleiding Communicatie aan Hogeschool Leiden hieraan bij door ieder vier afzonderlijke communicatieprofessionals te interviewen. Daarmee versterken we tegelijk onze band met het werkveld. Hiervoor hanteren we een vragenlijst die is getoetst bij een dertigtal wetenschappers, communicatieprofessionals en branchevertegenwoordigers. Deze Nederlandse vragenlijst is inmiddels ook in gebruik bij de branchevereniging in Suriname, de master International Communication van de Hanzehogeschool Groningen en bij Artevelde Hogeschool Gent.

Vragenlijst in zeven talen 

Vanaf heden is de vragenlijst in maar liefst zeven talen beschikbaar en wordt ze onder meer toegepast door Hogescholen en Universiteiten in Barcelona (Spanje), Boekarest (Roemenië), Vilnius (Litouwen) en Covilhã (Portugal). Ook is ons project door Euprera (European Public Relations Education and Research Association) verheven tot een van hun zes Europese showprojecten.

Resultaten van de afgelopen jaren presenteren we 8 juni in een webinar van Euprera en op 22 september tijdens het jaarcongres van Euprera. 

Meer weten

Bekijk de informatie over internationaal onderzoek door communicatieprofessionals en de video op MediaMission.