Pabo deeltijd - Spring

Opbouw van de opleiding

Het programma van de deeltijd lerarenopleiding Spring bestaat uit drie fasen. In iedere fase werk je aan de ontwikkeling van je professionele identiteit, beroepsrollen en vakinhoud. Je bent twee dagen per week op de hogeschool of op de opleidingsschool. Daarnaast doe je aan zelfstudie en studeer je met je team. Je werkt in teams van ongeveer vijf studenten op een opleidingsschool. 

  1. Oriëntatie op jezelf en het onderwijs: gedurende de eerste fase krijg je zicht op de wereld van het onderwijs. Wat is de bedoeling van onderwijs? Tijdens deze oriëntatie leer je vragen stellen. Je gaat in op je eigen ervaringen, en je ontwikkelt je eerste ideeën en visie.
  2. Professionele ontwikkeling: de tweede fase staat in het teken van jouw professionele aanwezigheid in een school. Je ontwikkelt de vaardigheden voor de praktijk: een veilig leef- en leerklimaat bieden, het verzorgen van onderwijs, het werken in een team en samen optrekken met ouders. 
  3. Verdieping en onderzoek: vervolgens geef jij in de laatste fase je eigen kleur aan het beroep. Je houdt je hier vooral bezig met verdieping, onderzoek en specialisatie. Daarmee zet jij jezelf neer als een unieke leraar en maak je zichtbaar wat je extra te bieden hebt.
Hogeschool Leiden

Studieduur en -belasting

De studieduur en -belasting van de deeltijd lerarenopleiding Spring hangen af van je voorkennis, ervaring en opleidingsniveau. De totale studiebelasting van de opleiding is 240 EC (European Credit), verdeeld over vier fases van ieder 60 EC. Hierbij staat 1 EC voor een studiebelasting van 28 uur.  

Heb je eerder al een hbo- of wo-bacheloropleiding afgerond? Dan is het mogelijk om het opleidingsprogramma van Spring versneld te doorlopen (2 tot 3 jaar). Of je kiest voor het zij-instroomtraject van de opleiding Leraar Basisonderwijs. 

Omdat iedere student anders is bieden we de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) aan in verschillende varianten. Meer over deze varianten lees je op de pagina Kies de lerarenopleiding die bij je past.

Meer weten?

Bekijk de informatie over de: