Lector in de schijnwerper
In de portretreeks 'Lector in de schijnwerper' vertellen onze lectoren over de affiniteit met hun onderzoek, visie en drijfveren.

"Ik heb grote interesse in de leraar en een warme belangstelling voor het vrijeschoolonderwijs"
Sinds 1 november 2022 is dr. Anna van der Want de nieuwe lector Waarde(n) van Vrijeschoolonderwijs aan de Hogeschool Leiden.

"De puzzel als ultieme uitdaging"
Binnen het lectoraat Metagenomics ontwikkelt lector Arjen Speksnijder nieuwe methoden waarmee heel snel complexe biologische ecosystemen in lucht, water, bodem en mens of dier in kaart worden gebracht.

"Ik wil impact maken op het dagelijks leven"
Dr. Anne Krabbendam is lector Sociaal Werk in de Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Haar lectoraat realiseert een nauwere samenwerking tussen het academisch kinder- en jeugdpsychiatrisch centrum Curium-LUMC en Hogeschool Leiden.

"De antroposofie kan een belangrijke bijdrage leveren aan onze zorg"
Lector Erik Baars werkt binnen het lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg (uniek in Nederland) nauw samen met het antroposofisch werkveld en verzorgt praktijkgericht onderzoek gericht op verschillende thema’s.

"We moeten in de spiegel kunnen kijken"
Het lectoraat Transformatie in de Zorg voor Jeugd van Chris Kuiper doet praktijkgericht onderzoek samen met studenten en docenten.

"Ik pleit voor krachtig ouderschap"
Ouderschap is jongleren. Met het lectoraat Ouderschap en Ouderbegeleiding besteedt Carolien Gravesteijn aandacht aan onderzoek naar de betekenis van ouderschap voor ouders.

"Ik vaar mijn eigen koers, maar wel in verbondenheid"
Het lectoraat Waarde(n) van Vrijeschoolonderwijs van Dr. Aziza Mayo richt zich op het versterken van de doelen waar het vrijeschoolonderwijs voor staat, zoals een brede en evenwichtige ontwikkeling van denken, voelen en willen bij kinderen/jongeren.

"Connecting the dots"
Met de toename van ICT-gebruik in de samenleving groeit de hoeveelheid digitale sporen in (cyber)criminaliteit. Het lectoraat Digital Forensics & E-Discovery van Hans Henseler doet onderzoek naar deze digitale sporen.

"Als lector signaleer je niet alleen, je bouwt ook aan een oplossing"
Het lectoraat LVB en risicovol gedrag van Hendrien Kaal legt zich toe op onderzoek naar mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) die delinquent of ander risicovol gedrag vertonen.

"Als onderzoeker moet je kansen zien"
Dr. Willem van Leeuwen is lector Innovatieve Moleculaire Diagnostiek. Zijn lectoraat is een moleculair microbiologisch lab dat onderzoek stimuleert, ondersteunt en ontwikkelt om bestaande kennis en ervaring te verruimen.

"Diversiteit gaat ook over jóú"
Diversiteit is een feit, inclusie een keuze en verbinden een noodzaak. Binnen het lectoraat Diversiteit van dr. Saniye Çelik staat de vraag centraal hoe diversiteit en inclusie het leren en innoveren kunnen bevorderen en organisaties vooruit helpen.

"De sleutel is verbondenheid"
Het lectoraat Residentiële Jeugdzorg wil de kwaliteit van zorg en professioneel handelen verbeteren. Het lectoraat van Peer van der Helm zet zich in voor verbetering van het leef- en leerklimaat binnen hulpverleningsinstellingen.

"Verpleegkundig leiderschap is opkomen voor de belangen van jouw patiënt"
Op welke manier kunnen verpleegkundigen leiderschap ontwikkelen waardoor zij meer zeggenschap en autonomie krijgen over de verpleegkundige zorg? Het lectoraat Verpleegkundig Leiderschap van Kim Verhaegh onderzoekt het.

"Let op, dit is de ‘straatcultuur’ van het systeem"
Jan Dirk de Jong, lector Aanpak Jeugdcriminaliteit, doet sociaal wetenschappelijk onderzoek naar jeugdcriminaliteit in de wijk. Hij wil mensen die (te) weinig van elkaars drijfveren weten opnieuw met elkaar verbinden.

"Vooruit rennen om terug te kijken"
Het lectoraat Sociale Innovatie en Ondernemerschap van Suzan van der Pas focust zich op het ontwikkelen van innovatieve oplossingen en implementatie van nieuwe werkwijzen voor zorg- en welzijnsprofessionals.

"Blijven verwonderen over de complexiteit van genen"
Hoe kun je DNA-informatie inzetten om mensen de juiste gezondheidsbeslissingen te laten nemen? Deze vraag staat centraal in het onderzoek van het lectoraat Genome-based Health van Peter Taschner.

"Niets is mooier dan jongeren helpen in hun ontwikkeling en groei"
Mr. drs. Gerdo Kuiper is lector Recht & Rechtvaardigheid. Zijn lectoraat wil door praktijkgericht onderzoek de jurist activeren tot een kritische houding ten overstaan van de wet.

"Er valt veel te halen in de verpleeghuiszorg"
Lector Chris Wallner onderzoekt met het lectoraat Verpleegkundige Intramurale Ouderenzorg hoe de rol van de verpleegkundige nog sterker neergezet kan worden.

"Leren en je goed voelen, dat gaat samen op"
Het lectoraat Geestelijke Gezondheidszorg van Jaap van der Stel houdt zich bezig met onderzoek en kennisontwikkeling op het gebied van de psychische gezondheidszorg en verschillende vormen van herstel.

"Iedereen heeft een relatie met de natuur"
Dieuwke Hovinga is lector van het lectoraat Natuur en Ontwikkeling Kind. Het lectoraat doet onderzoek naar of/hoe een natuurrijke omgeving het pedagogisch klimaat ondersteunt, het onderwijsleerproces bevordert en zorgervaringen verrijkt.

"Het perspectief van een systeemdenker"
Peter Lindenburg ondersteunt met zijn lectoraat Metabolomics het werkveld met het beantwoorden van onderzoeksvragen, het ontwikkelen van analytisch chemische methoden en met goed opgeleide studenten die gespecialiseerd zijn in metabolomics.

"Onderzoek moet je nooit alleen doen"
Het lectoraat Eigen Regie bij Fysiotherapie en Beweegzorg van emeritus lector John Verhoef richt zich op praktijkgerichte zorgvragen rondom het behouden van eigen regie en zelfmanagement van cliënten.