Duurzame hogeschool in beeld

Duurzaam onderwijs

Binnen het onderwijs wordt op allerlei manieren aandacht besteed aan duurzame ontwikkeling. Van onze studenten en alumni wordt immers verwacht dat ze mede vormgeven aan maatschappelijke en sociale veranderingen en de organisaties waarvoor ze werken te helpen veranderen. De opleidingen, faculteiten en diensten geven hier op verschillende wijze invulling aan. Op deze pagina vind je een aantal voorbeelden van hoe ze dit doen.

Minoren

Vanuit de vijf faculteiten verschillende minoren ontwikkeld rond het thema duurzaamheid. Denk aan de minoren: 

Fatima Touzani | Minorcoördinator

Wij verbazen ons ieder jaar weer over het niveau van de beroepsproducten en interventies. Ze worden steeds creatiever en innovatiever. Daar komt bij dat studenten steeds zelfstandiger worden. Ze hebben ons bijna niet meer nodig en opereren nu al als zelfstandige professionals.

Fatima Touzani | Minorcoördinator

Honoursprogramma

Met het Honoursprogramma van Hogeschool Leiden ontdekken studenten hoe zij een betekenisvolle bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. Het thema duurzame ontwikkeling speelt hierbij een belangrijke rol binnen dit programma. Zo organiseert Honours regelmatig experiences zodat je als student op een laagdrempelige manier kennis kunt maken met het Honoursprogramma. Tijdens deze experience verdiepen zij zich aan de hand van brainstormsessies in creatieve en innovatieve bijdragen aan één van de duurzame ontwikkelingsdoelen binnen de hogeschool.

Voorbeelden van activiteiten vanuit het Honoursprogramma zijn:

  • Verduurzamen EL CID -  Honoursstudenten helpen bij het bedenken van innovatieve manieren om vervuiling tijdens een grootschalig evenement zoals deze te verminderen. In de afgelopen jaren zijn er initiatieven ontstaan zoals Ecobekers, Afvalscheiding, het wisselen van grote verpakkingen voor kleine verpakkingen en nog veel meer. Samen met de Honoursstudenten streeft de hogeschool naar een duurzamere EL CID met een zo klein mogelijke ecologische footprint. 
  • Aandacht genereren voor SDG's - Starten met het maken van een verschil is makkelijker dan je denkt. Als je maar begint. Dit ervaren de Honoursstudenten tijdens de Challenge Sustainable Development Goals. In deze challenge starten de studenten met een duurzame beweging onder studenten voor blijvende aandacht voor de SDG’S, ontwikkelen zij initiatieven en organiseren zij evenementen om de SDG’s bekend te maken.
Hogeschool Leiden

Actueel

Op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaamheid? Bekijk de agenda en het nieuwsoverzicht.